Review: Bart Ryan – Messenger

 

Bart Ryan - Messenger

Bart Ryan – Messenger
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release date: 2023

Tekst: Peter Marinus

Als er één ding is, dat het zesde album van Bart Ryan aantoont is, dat je absoluut geen elektrische gitaar nodig hebt om een krachtig en tegelijkertijd intiem album te maken.

Bart Ryan werd geboren in Los Angeles en verblijft tegenwoordig in Nashville. Op zijn voorgaande albums bracht deze singer-songwriter een prima mix van soul, blues en rootsrock. En dat is op zijn nieuwe album dus ook zo! Daarnaast fungeert hij op dit album als verteller van boodschappen over liefde, vertrouwen, lust, woede en hoop.

Slechts bijgestaan door drummer Jim Evans, bassist Jeff Le Gore en achtergrondzangeressen Kacee Clanton en Lindsey Ellis opent Bart het album met het luie en intieme One World. Een warm groovend nummer met zeer krachtig akoestisch gitaarspel en Bart’s doorleefde stem, die mij in de verte aan die van Huey Lewis doet denken. Ook Street Corner Angel heeft die onweerstaanbare soulvolle warme drive.

I Am A King klinkt intiemer. Zacht deinend met een sfeervolle bluesy dobro. In het stuwende The Ballad Of The Lizard And The Frog duiken Jim Croce invloeden op in een losjes swingend nummer met de heerlijke “walking” bas van Jeff Le Gore.

Na het liefdevolle en soulvolle Wanna Be gaat Bart op de sprankelende, haast Stealers Wheel-achtige, toer. Een nummer, dat zo maar eens een hit zou kunnen worden. Working On A Dreamer klinkt even stuwend als bijvoorbeeld I’ve Got The Music In Me (Kiki Dee Band) of Polk Salad Annie (Tony Joe White).

Who Do You Think You Are? is een broeierig, bluesy shuffle gevolgd door de intieme afsluiter van het album, All Go Home, met zacht bluesy slidewerk.

‘Messenger’ van Bart Ryan is een zeer overtuigend album geworden. Zonder stekkers! (nou ja, op de bas na dan….)

17 mei: Paddy O’Ryan – Leeuwarden
21 mei: Taveerne De Waag – Haarlem
23 mei: Blues Club The Lane – Middelburg
28 mei: Blues Maastricht Rock Passions – Maastricht

Tracks:
01. One World
02. Street Corner Angel
03. I Am A King
04. The Ballad Of The Lizard And The Frog
05. Wanna Be
06. The Healer
07. Stronger Still
08. Working On A Dreamer
09. Who Do You Think You Are?
10. All Go Home

Website: https://bartryan.com/