Review: Barry Hay & JB Meijers – Fiesta De La Vida

 

Barry Hay & JB Meijers - Fiesta de la Vida

Barry Hay & JB Meijers – Fiesta De La Vida
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Zip Records
Release: 2022

Tekst: Gerrit Schinkel

Barry Hay is als zanger van Golden Earring sinds het stoppen van de wereldberoemde Haagse band in 2021 helaas noodgedwongen met pensioen. Hij woont sinds 2007 voornamelijk op Curaçao, maar hij is niet verloren voor de muziekscene. Muziek maken en optreden doet hij gelukkig nog steeds. Bijvoorbeeld met multi-instrumentalist JB Meijers (o.a. De Dijk, The Common Linnets, Acda & de Munnik). In 2019 maakten Hay en Meijers het album ‘For You Baby’, en op 22 april jl. verscheen hun 2e album ‘Fiesta De La Vieda’, een album met tien covers en vier eigen nummers.

Het openingsnummer Spirit In The Sky is de gospelachtige song van Norman Greenbaum uit 1969. Hay en Meijers brengen een stevige versie, inclusief de fuzzy gitaar en de backing vocals.

Het in januari al op single uitgebrachte Unconditionally begint rustig maar evolueert na een halve minuut in een energiek rockend nummer met zonnige Caraïbische invloeden. Tanita Tikaram ’s Twist In My Sobriety is een heerlijke vlotte versie die je in Mexicaanse sferen brengt.

Sterk is de zang van Hay in het funky reggae-achtige met blazers en orgel versierde It’s Not Unusual, de hit van Tom Jones uit 1965. Apart is Magic Carpet Ride, de hit van Steppenwolf uit 1968. Een ‘springerig’ nummer met samenzang dat orkestraal en lichtelijk psychedelisch eindigt.

Perfect Stranger is een melodieuze gevarieerde rocker met een strakke ritmesectie en felle gitaarlicks. Don’t Let The Old Man in is een fraai gezongen countrysong, een compositie van countryzanger Toby Keith uit de film The Mule van Clint Eastwood uit 2018.

Hay is daarna helemaal in zijn element als rockzanger in het met overweldigende  arrangementen van Meijers toegeruste Dancing Barfoot van Patty Smith uit 1979. Ook How Much Does It Take To Make You Love me rockt uptempo lekker weg met zeer felle gitaarlicks.

Taken In is een cover van Mike + The Mechanics uit 1986, een door piano en mooie arrangementen gedragen ballad. Fraai zijn de baslijnen, de percussie naast de bijtende gitaarlicks in het uit 1983 stammende Indian Ropeman van Richie Havens. Het is weer volop rocken in 20th Century Boy van T-Rex, waar de geest van Marc Bolan rondwaart.

Met het door velen gecoverde You Never Can Tell van Chuck Berry weten Hay en Meijers ook raad en ze toveren hier een enerverende met tex mex saus overgoten versie uit de hoge hoed. Het ook al eerder op single uitgebrachte titelnummer Fiesta De La Vida is een feestelijke afsluiter met het Mariachi orkest dat een heerlijke Mexicaanse met een Caraïbisch sausje overgoten sfeer creëert.    

 Conclusie:
‘Fiesta De La Vida’ is een geïnspireerd en feestelijk album waar het muzikale plezier van afdruipt. Ik kan me voorstellen dat velen uitkijken naar het concert dat de heren op 5 november a.s. in de Ziggo Dome zullen geven. Naast een echt Mexicaans Mariachi orkest zal dan ook special guest Danny Vera acte de présence geven.

Tracks:
01. Spirit In The Sky
02. Unconditionally
03. Twist In My Sobriety
04. It’s Not Unusual
05. Magic Carpet Ride
06. Perfect Stranger
07. Don’t Let The Old Man In
08. Dancing Barefoot
09. How Much Does It Take To Make You Love Me
10. Taken In
11. Indian Ropeman
12. 20th Century Boy
13. You Never Can Tell
14. Fiesta De La Vida

Website: https://www.fiestadelavida.nl/