Review: Barnyard Tea – Train

 

Barnyard Tea - Train

Barnyard Tea – Train
Format: 2 CD – Digital / Label: Coast To Coast
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Voor energieke en vooral gepassioneerde bluegrass hoef je al lang niet meer naar de USA. Dat bewijst het debuutalbum van het Amsterdamse trio Barnyard Tea, bestaand uit Edin Najetovic (zang, contrabas), Frank de Boer (zang, gitaar , mandoline) en Joost Abbel (zang, banjo, dobro).

Dit trio werd in 2012 opgericht en na twee EP’s komen ze nu met hun dubbele debuut album. Een album, dat door middel van crowfunding tot stand kwam.

We hebben hier echt met een bluegrass powertrio te maken. De energie spat er in de meeste nummers vanaf terwijl er ook ruimte is voor intieme en breekbare nummers.

Barnyard Tea wordt op dit album bijgestaan door Renier Scheffer (gitaar, mandoline), Katja Kruit (dobro) en producer Merlijn Verboom.

De eerste schijf gaat enthousiast swingend van start met Hey Now Brother waarin het dartelende banjogeluid en de prima ongepolijste zang opvallen. Get On The Train is een soulvol groovend Americana nummer met een haast swampy geluid en bluesy dobrospel. Ook Mr. Maple zit in de Americana hoek waarbij je vooral aan Johnny Cash moet denken.

De warm boppende contrabas van Edin Najetovic zorgt in Gotta Have Some Faith voor een rhythm & blues geluid, dat ook vermengd wordt met gospelinvloeden. Dat gospel geluid blijft nog even hangen in de weelderige deiner Praise The Day. Vervolgens is Good Luck With That een zeer aanstekelijk energiek pompend bluegrass nummer. Rowan & Pine/Privilege bestaat uit twee delen. Het eerste deel is breekbaar en instrumentaal terwijl het tweede deel warm swingt met spetterend banjospel en een bluesy bijtende dobro.

De zangkwaliteiten van Barnyard Tea komen ruimschoots aan bod. Zo is hun prachtige samenzang te horen in het deinende a capella nummer Skeleton Crew en het fraaie In These Lands van de tweede schijf.

De tweede schijf opent met de country rock van Long Lost Memories waar een 70’s country rock a la the Flying Burrito Brothers in zit. Who You Been Bombin’ is een energieke ongepolijste swinger, die gevolgd wordt door het loom groovende I Didn’t Wanna Do It But I Did It Anyway. De energie spat van het rauw swingende In Dixie af terwijl er in Choo Choo de nodige rockabilly invloeden te horen zijn.

In tegenstelling tot de songtitel Fuck Me hebben we te maken met een zeer intieme en breekbare ballad. Barnyard Tea sluit het album af met de gemoedelijk deinende Kerst aankondiging Until Chrismas Comes. Je kan er tenslotte niet vroeg genoeg bij zijn, toch?

Het album Train van het Nederlandse trio Barnyard Tea behoort tot de top van de bluegrass. En dan heb ik het niet alleen over de top van de Nederlandse bluegrass maar ook de internationale top!

Tracks:
CD 1
01. Hey Now Brother
02. Get On The Train
03. Mr. Maple
04. Gotta Have Some Faith
05. Praise The Day
06. Good Luck With That
07. Rowan & Pine/Privilege
08. Skeleton Crew
09. Ten Thousand Ways
10. When I Return

CD 2
01. Long Lost Memories
02. In Heaven Now
03. Who You Been Bombin’
04. I Didn’t Wanna Do It But I Did It Anyway
05. In Dixie
06. Choo Choo
07. Louisiana Sky
08. In These Lands
09. Fuck Me
10. Until Christmas Come

Website: https://barnyardtea.nl/