Review: Barbara Blue – From The Shoals

 

Barbara Blue - From The Shoals

Barbara Blue – From The Shoals
Format: CD – Digital / Label: Big Blue Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Op haar alweer dertiende album betoont zangeres Barbara Blue eer aan the Muscle Shoals. Een befaamde naam uit zowel de soul als de bluesgeschiedenis.

Barbara mag als een zeer ervaren soul/blues zangeres beschouwd worden aangezien zij al 25 jaar lang bijna dagelijks optreedt in Beale Street en ook al de nodige prijzen in de wacht sleepte zoals een BMA nominatie voor Best Contemporary Female Blues Artist.

Het is daarom des te onbegrijpelijker dat Barbara nog niet echt is doorgebroken. Zij beschikt namelijk over een stem, die soulvol, funky en krachtig klinkt als Etta James in haar beste dagen.

Op haar nieuwe album treedt een aantal zeer ervaren muzikanten aan zoals drummer Bernard “Pretty” Purdie, toetsenist Clayton Ivey, gitarist Will McFarlane, pianist Mark Namore en Barbara’s partner Davor “Hutch” Hačić op gitaar.

Het album opent met het lui groovende eerbetoon The Shoals. Een prima funky nummer met Barbara gelijk al in vocale topvorm en lekker bijtend gitaarwerk.

De gruizig slepende slowblues Nutthouse Blues laat het romig pompende soulorgel van Clayton Ivey in volle pracht horen. De cover van Etta James’ Tell Mama doet het origineel alle eer aan. Dat geldt ook voor de cover van Jimmy Hughes’ Steal Away, dat een zeer intieme uitvoering krijgt.

Die wordt gevolgd door nog een prima ballad. Het zeer gevoelige countrysoul nummer Severed. Een ondeugende Barbara is te horen in Slide Man en ik kan je verzekeren dat Barbara het hier niet over een slidegitaar heeft…die slidegitaar is overigens wel zacht huilend te horen. Nothing Lasts Forever is een fel groovend bluesrock nummer gevolgd door de ballad Never Stopped Loving You.

De laatste twee nummers van het album zijn ballads. Song Of The River een zeer indringende ballad van een bedwelmende kracht en Trail Of Tears is het hoogtepunt van dit album. Een grimmig voortploegende blues over de schandalige wijze waarop de “Native Americans” behandeld zijn.

Barbara Blue levert, als vanouds, topkwaliteit!

Tracks:
01. The Shoals
02. Nutthouse Blues
03. Tell Mama
04. Steal Away
05. Severed
06. Curse Of Beauty
07. Lost Young Love
08. Slide Man
09. Too Far
10. Nothing Lasts Forever
11. Never Stopped Loving You
12. Song Of The River
13. Trail Of Tears

Website: https://barbarablue.com/