Review: Bananafish – Boston Bananafish

 

Bananafish - Boston Bananafish

Bananafish – Boston Bananafish
Format: 2CD / Label: Treated And Released Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De Amerikaanse formatie Bananafish komt uit Boston en werd in de 90’s opgericht. De band bestaat 25 jaar en ter gelegenheid van dat heuglijke feit is er nu een dubbelaar verschenen met hierop live in de studio opgenomen nummers. Deze tracks waren voorheen alleen bij optredens verkrijgbaar.

Op dit jubleumalbum bestond de band uit Fordham Murdy (beter bekend als Reverend Freakchild) (zang, gitaar), Dan Simone (keyboards), Ben Chen (bas), Ry Cavanaugh (bas), Joe Bulkin (drums), Dave Barrett (drums) en Mare Gratama (drums).

Op de band wordt veelvuldig het stempel “jamband” gedrukt en dan weet je dat je niet om de Grateful Dead invloeden heen kunt. Toch is er veel meer aan de hand. Toegegeven, het geluid van de band zit voor het merendeel in de psychedelische eind ‘60’s/begin 70’s periode, met invloeden als Little Feat, The Allman Brothers Band, de vroege Stephen Stills, Tim Buckley en Quicksilver Messenger Service.

De dubbelaar is keurig onderverdeeld in een vocale schijf en een instrumentale schijf.

De vocale schijf gaat van start met What’s Been Goin’ On?. Een lui swingend Grateful Dead achtig Americana nummer met snijdend gitaarwerk.

Het volgende nummer Red Car Coming is een rauwe pompende garagerocker met Fordham Hurdy die op het eind uitzinning begint te krijzen.

De funk speelt een grote rol op dit album zo is het luie Casey & Hayes een mix van the Grateful dead met Little Feat en funkt Nobody’s Fault lui in de beste G. Love traditie.

Het broeierige en psychedelische Underneath The Porch gaat richting het werk van Stephen Stills/Buffalo Springfield wat ook geldt voor Keep On Keeping On. De invloed van Tim Buckley is hoorbaar in de breekbare shuffle Talk Good About Me.

With A Little Help From My Friends is een opmerkelijke cover van de Beatles klassieker. Hier wordt het nummer totaal gereviseerd tot een psychedelisch Byrds-achtig nummer.

Schijf twee is instrumentaal. Op deze schijf gaat de band ietsjes meer de kunstzinnige kant van bijvoorbeeld Be-Bop DeLuxe op zoals in de opener Mrs. Moriarty. Een stuwende hoekige rocker.

Het zacht stuwende Smoking Gaia valt op door zijn sprankelende funky geluid en in het luchtig groovende Avereen gaat de band, mede door de folky fluit, enigszins de Camel kant op. Crazy Karma grooved zeer eigenzinnig met rauw schurend fuzzgitaarwerk.

Twee schijven van een bij ons onbekende band, die aantonen dat deze band onze aandacht zeer zeker verdient.

Tracks:
CD 1:
01. What’s Been Goin’ On?
02. Red Car Coming
03. Luck & Work
04. Casey & Hayes
05. Holding On
06. Underneath The Porch
07. Nobody’s Fault
08. Keep On Keeping On
09. Talk Good About Me
10. Penumbra (Thank You – I’m Sorry)
11. Belpre At Night
12. With A Little Help From My Friends

CD 2:
01. Mrs. Moriarty
02. Planet Garbonzo
03. Smoking Gaia
04. Mauve
05. Avereen
06. Crazy Karma
07. Nobody

Website: https://www.www-reverendfreakchild.org/bananafish