Review: Backtrack Blues Band – A Day By The Bay

 

Backtrack Blues Band - A Day By The Bay

Backtrack Blues Band – A Day By The Bay
Format: CD – Digital / Label: Gulf Coast Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Bij de Backtrack Blues Band mag je gerust spreken van een band met zeer gelouterde bluesmuzikanten. Deze band uit Florida werd namelijk al in 1980 opgericht en bestaat dus al 43 jaar!

De bekendste naam in de band is die van zanger en harmonica speler Sonny Charles, die een verleden heeft in de band Checkmates LTD en die geboren werd als Charles Hemphill. Hij wordt op zeer vakkundige wijze bijgestaan door Kid Royal (zang, gitaar), Stick Davis (bas), Joe Benecomo (drums), Little Johnny Walter (ritmegitaar), Wayne Sharp (orgel) en de backing vocalisten Dana Merriwether en Latonya Oliver.

Hun achtste album is een live album waarbij ik vermoed dat de reacties van het publiek ingemixt zijn. Ik kan namelijk niet anders concluderen aangezien na elk nummer dezelfde reacties te horen zijn.

Maar dat is dan ook het enige minpuntje van dit album. De band laat namelijk horen dat zij een geoliede bluesmachine is in swingende shuffles en smartelijke slowblues nummers.

Ze beginnen opgewekt swingend met Best Friend’s Grave waar zo te horen blije herinneringen aan een overleden vriend aan vast zitten. Sonny Charles laat zijn harmonica hard brullen en heeft een doorleefd stemgeluid. Kid Royal staat hem bij met zijn bijtend, priemende gitaar.

Sonny’s weemoedig huilende harmonica luidt de slowblues Make My Home In Florida in. Een prima nummer met Sonny’s gepijnigde harmonica in de hoofdrol. Help Me Just This Time is een broeierig pompende shuffle met bluesy gitaarwerk gevolgd door het licht funky swingende Dixie Grill. Kid Royal is in een drietal nummers als zanger te horen. De eerste is de cover van Jimmy Reed’s Natural Born Lover. Een onderhuids tintelend nummer waarop Wayne Sharp zijn soulorgel lekker laat gieren.

Ook het losjes boppende She Might Get Mad en de luie slowblues Times Is Hard worden door Kid gezongen. Rich Man Blues is een stug doorpompend nummer en You’ll Come Back Some Day is de hoekig pompende afsluiter van het album.

43 jaar blueservaring! En dat is te horen ook op dit heerlijke livealbum van de Backtrack Blues Band!

Tracks:
01. Best Friend’s Grave
02. Make My Home In Florida
03. Help Me Just This Time
04. Dixie Grill
05. Natural Born Lover
06. Rich Man Blues
07. She Might Get Mad
08. Times Is Hard
09. You’ll Come Back Some Day

Website: http://www.backtrackbluesband.com/