Review: Backbone Blues Band – Old New Borrowed Blues

 

Backbone Blues Band - Old New Borrowed Blues

Backbone Blues Band – Old New Borrowed Blues
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De Britse bluesband Backbone Blues Band, uit Thames Valley, is in de USA bekender dan in hun thuisland. Dat komt vooral door het feit dat de band veelvuldig optrad in de States. Zo trad de band op tijdens het vermaarde King Biscuit Blues Festival in Arkansas.

Het is even wachten geweest maar na het ‘Runnin’ The Roads’ album uit 2018 is er nu een nieuw album uit van de band.

Tony Seaman (zang, gitaar), Martin Spellman (gitaar, zang), Martin Jezzard (drums), Luke Highet (bas, zang) en Steve Pearce (keyboards) laten op dit album horen, dat we hier met een zeer aangename bluesformatie te maken hebben. Een band, die moeiteloos switcht van diepe slowblues naar luchtig rockende blues (rock).

De opener van het album, Beale To Bourbon, is een bluesnummer van het krachtige soort. Funk en soulvol met rauwe grooves, het gierende orgel van Steve Pearce, die ook sprankelend op de piano bezig is, en bijtend gitaarwerk. Een prima stuwende opener voor het album!

Daarna volgt de sfeervol galmende ballad Make It Rain met knallend smartelijk gitaarwerk. Met Dead A Long Time gaat de band op de stevig pompende boogie toer in een energiek nummer met snerpend sologitaarspel.

In de loom groovende soulblues Games We Play duiken Climax Blues Band invloeden op. Dat is ook het geval in de soulblues van Keeping The Peace. De cover van Tommy Castro’s Make It Back To Memphis is een losjes stuwende Fabulous Thunderbids-achtige rocker.

Een andere cover is die van de Temptations klassieker Shaky Ground (ook bekend van Delbert McClinton). De versie van the Backbone Blues Band klinkt hier krachtig groovend.

Na de vrolijk swingende Blues Band achtige rocker Ain’t No Use volgt een prima versie van Tommy Castro’s Back Up Plan. Een heerlijk deinende slowblues, zeer bluesy gezongen door bassist Luke Highet. De enige “misser” op dit album is de cover van de traditional House Of The Rising Sun. Een versie die niets nieuws aan het origineel toevoegt.

Dat neemt niet weg dat je met ‘Old New Borrowed Blues’ van the Backbone Blues Band een zeer aangenaam Brits bluesalbum in huis haalt!

Tracks:
01. Beale To Bourbon
02. Make It Rain
03. Dead A Long Time
04. Games We Play
05. House Of The Rising Sun
06. Make It Back To Memphis
07. Keeping The Peace
08. Shaky Ground
09. Ain’t No Use
10. Back Up Plan

Website: https://www.backbonebluesband.co.uk/