Review: Ayreon – Universal Migrator, Part I & 2 (2022 Remixed & Remastered)

 

Ayreon - Universal Migrator, Part I & 2 (2022 Remixed & Remastered)

Ayreon – Universal Migrator, Part I & 2 (2022 Remixed & Remastered)
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Mascot Label Group
Release: 2022

Tekst: Harry Pater

In het jaar 2000 kwamen twee albums uit van Arjen Anthony Lucassen’s Ayreon, onder de titel ‘Universal Migrator’, waarvan het eerste album de ondertitel ‘The Dream Sequencer’ en het tweede ‘Flight Of The Migrator’ kreeg. Part One was een progrock (sommige noemen dat symfonische rock) album en Part Two een hardrock/heavy metal album, waarmee Lucassen probeerde beide groepen muziekliefhebbers te plezieren, wat in die tijd zeker lukte.

Bij alle Ayreon projecten weet je zeker dat je niet alleen geweldig klinkende en geproduceerde muziek te horen krijgt, maar ook een behoorlijk aantal verschillend klinkende vocalisten en muzikanten van naam: Bruce Dickinson (Iron Maiden), Floor Jansen (After Forever, tegenwoordig Nightwish), Edward Reekers (Kayak), Damian Wilson (Headspace/Threshold), Neal Morse (Spock’s Beard/Transatlantic/Flying Colors), Russell Allen (Symphony X), Jacqueline Govaert (Krezip), Lana Lane, Clive Nolan, Erik Norlander, Michael Romeo, Rob Snijders, Robert Soeterboek, Ian Parry, Ed Warby, Oscar Holleman, e.v.a.

Het album is in nogal wat verschillende ‘formaten’ uitgebracht, zowel op vinyl als cd en ook op een box met 5 cd’s en een surround versie op dvd. Bestel je het dubbelalbum via Mascot Records zelf, dan krijg je voor geen 20 euro (plus verzendkosten) een extra cd met demo’s én wordt het geheel gesigneerd door Arjen Lucassen zelf!

Ik heb het originele album sinds 2000 in mijn collectie en omdat het al jaren één van mijn favoriete Ayreon albums is, was ik heel benieuwd naar deze nieuwe/verbeterde versie. Daar kan ik kort over zijn: die overtreft mijn al hooggespannen verwachtingen!

De algehele sound is flink verbeterd (terwijl ik niets te klagen had over het origineel), het klinkt ruimtelijker en ook grotendeels helderder. Inmiddels heb ik via een muziekvriend ook de surround versie van de dvd kunnen beluisteren en die vind ik absoluut superieur van alle versies die ik heb beluisterd. Op die dvd-audio (op alle gewone dvd-spelers af te spelen) staan beide albums te beluisteren (Dolby Digital 5.1) met als extra andere versies van enkele songs plus een interview van de (zo te zien) jonge maker van het in de box bijgeleverde stripboek.

Als je budget het toelaat dan zal de box set de ideale uitvoering van de set zijn. Ook nu weer een absolute aanrader voor de liefhebbers van progrock èn ‘traditionele’ hardrock en heavy metal.

Tracks:
CD 1: The Dream Sequencer
01. The Dream Sequencer
02. My House On Mars
03. 2084
04. One Small Step
05. The Shooting Company Of Captain Frans B. Cocq
06. Dragon On The Sea
07. Temple Of The Cat
08. Carried By The Wind
09. And The Druids Turn To Stone
10. The First Man On Earth
11. The Dream Sequencer Reprise

CD 2: Flight Of The Migrator
01. Chaos
02. Dawn Of A Million Souls
03. Journey On The Waves Of Time
04. To The Quasar
05. Into The Black Hole
06. Through The Wormhole
07. Out Of The White Hole
08. To The Solar System
09. The New Migrator

Website: https://www.arjenlucassen.com/content/