Review: Avi Rosenfeld – Very Heepy Very Purple XIV

 

Avi Rosenfeld - Very Heepy Very Purple XIV

Avi Rosenfeld – Very Heepy Very Purple XIV
Format: CD / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Als de albumtitel geen verwijzing naar het Uriah Heep album ‘Very “Eavy Very ‘Umble’ is, eet ik mijn sokken op! Maar dit geheel terzijde…

De Israëlische gitarist Avi Rosenfeld is al jarenlang bezig met zijn ‘Very Heepy Very Purple’ project en is inmiddels toe aan deel 14 van deze reeks. En je hoeft niet lang na te denken door wie deze, uit Netany afkomstige, muzikant beïnvloed is…Uriah Heep, Deep Purple, Rainbow, Iron Maiden…het betere Classic (Heavy) Rock terrein dus!

Ook op dit album wordt Avi weer door een compleet leger aan muzikanten en zangers bijgestaan.

Zo hoor je Hadi Kiani als zanger in de opener van het album I Got A Riff waar de Deep Purple invloeden volop aanwezig zijn in een opwindend pompend nummer met een snijdende gitaarsolo van Yohesi Kimura.

Het deinende Fire And Ice gaat meer richting Rainbow/Uriah Heep. Dit keer met zang van Savatage zanger Diamond Jiniya in een sierlijk nummer met smachtend gitaarwerk.

In The Mass Grave is een ingetogen ballad met zang van Stefano Stex Sbrignadello (Phaenomena) en de stemmige viool van Sanja Smilesko Mihajlovichi.

De Deep Purple/Rainbow invloeden zijn daarna weer volop aanwezig in het stevig groovende Marching Through The Gates met de niet altijd even zuiver zingende Goncalves Ribeiro. De David Byron-achtige zang van Paul O’Donnell valt op in de Scorpions/Uriah Heep achtige ballad Bridge Of Lies.

Vlammend Hammondorgelspel stuwt het funky Total War voort met zang van Dyan (Bonfire) en een gitaarsolo van Henry Borrero. Het stevig pompende Dragons bevat vervolgens weer volop Uriah Heep invloeden met  prima zang van Daniel Pinho en een even prima gitaarsolo van Chino Iron. Met een naam als Dio Ken is het niet vreemd dat zijn zang in The Longest Day flink door Ronnie James Dio beïnvloed is.

In het majestueuze Black Rocks steelt de grimmige zang van Jag Panzer zanger Harry “The Tyrant” Conklin de show.

Liefhebbers van de in deze recensie genoemde muzikale invloeden kunnen dit album blindelings aanschaffen!

Tracks:
01. I Got A Riff
02. Fire And Ice
03. In The Mass Grave
04. Marching Through The Gates
05. Bridge Of Lies
06. Total War
07. Dragons
08. Asteroids
09. The Longest Day
10. Black Rocks

Website: https://avirosenfeld.wixsite.com/avirosenfeldband