Review: Astaganaga – 50 jaar Massada 

 

Astaganaga - 50 jaar Massada

Astaganaga – 50 jaar Massada
Door Johnny Manuhutu en Victor Joseph
Format: Hardcover boek, 292 pagina’s
Uitgeverij Walburg Pers BV
EAN 9789464561203
Release: 2023

Tekst: Harry Pater

Dit prachtige ‘koffietafelboek’ vertelt in woord en beeld niet alleen het verhaal van de sinds de jaren zeventig actieve van oorsprong Molukse latin rockband maar ook over ‘de Molukse zaak’ én het levensverhaal van bandoprichter, leadzanger en nog altijd actieve Johnny Manuhutu.

Met hits als Sajang é en Latin Dance maakte deze band in de jaren zeventig naam in Nederland. Nog steeds treedt Manuhutu met Massada op in Nederland en Indonesië; binnenkort begint een nieuwe tournee door ons land, “50 Years Massada Tour 2023” getiteld, die op 10 november a.s. in Grounds in Rotterdam begint.

‘Astaganaga’ (‘Te gek!’) is niet alleen het verhaal van Johnny Manuhutu, maar gaat over zijn passie voor de Molukken, ervaringen met discriminatie en muziek als redding. Dit boek over veerkracht, overleven en succes behalen zit bomvol persoonlijke verhalen en uniek beeldmateriaal. Naast het interessante en goed geschreven verhaal, wat Johnny vertelde aan Victor Joseph, die dit mooi heeft opgeschreven, zijn er heel veel en prachtige foto’s, vaak paginagroot en soms zelfs over twee pagina’s afgedrukt, allemaal op mooi en stevig papier.

Het is geen boek dat je op bed gaat lezen, want de bijna twee kilo dat het weegt is daar simpelweg te zwaar voor. De mooie veelal kleurenfoto’s moet je eigenlijk ook makkelijk en dus het boek liggend bekijken. Ook staan alle platenhoezen afgebeeld en veel zwart-wit foto’s uit de geschiedenis van Johnny Manuhutu, die van de band Massada, de historie van de Molukken en Molukse gemeenschap in Nederland, ook de (trein)kapingen komen aan bod. Al deze onderwerpen worden uitgebreid behandeld.

De bandnaam was eerst Eagles, maar toen een Amerikaanse band met diezelfde naam ineens wereldberoemd werd besloten Johnny en de andere muzikanten de naam te wijzigen in Massada. Hoe het daarna ging wordt uitgebreid beschreven, inclusief foto’s, zoals van die keer dat ze op Pinkpop speelden en daarna hebben gevoetbald met Mick Jagger.

Al snel kreeg de band een platencontract bij het label van schlagerkoning Johnny Hoes, die ook een andere bijzondere Nederlandse band had getekend: Normaal (en later ook Doe Maar). Ook is er aandacht voor de andere bandleden door de jaren heen, de roadcrew, de fanclub, het management en zelfs de coverband die de muziek van Massada levend probeerde te houden.

Kortom: eigenlijk komt iedereen aan bod die een aandeel heeft gehad in de historie van de band. Ik vermoed dat dit boek op heel wat Sinterklaas-, kerst- en verjaardags(verlang)lijstjes zal staan dit najaar.

Website: https://www.facebook.com/officialmassada/

massada-50-jaar