Review: Arthur Brown – Long Long Road

 

Arthur Brown - Long Long Road

Arthur Brown – Long Long Road
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Prophecy Productions – Magnetic Eye Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Vrijwel iedereen kent het nummer “Fire”. Slechts weinigen weten dat dit een hit was van The Crazy World Of Arthur Brown. Een band rondom de Britse zanger Arthur Brown. Een artiest die destijds opzien baarde met zijn beschilderde gezicht en op zijn hoofd een brandende kandelaar.

Arthur genoot in de 60’s een behoorlijke populariteit door zijn maniakale manier van zingen waarbij het vaak op een naargeestig gillen zette. Ook bleek hij in staat om behoorlijk bluesy te klinken, bijvoorbeeld in zijn cover van Screamin’ Jay Hawkins’ I Put A Spell On You.

Na zijn avonturen met zijn Crazy World ging Arthur nog even door met de band Kingdom Come en ging daarna op de solotoer. Daarnaast kwam je hem tegen op het debuutalbum van The Alan Parsons Project en in de rockopera Tommy van The Who.

Op 24 juni wordt Arthur tachtig jaar en hij is nog steeds super actief. Zo is er net het album ‘Long Long Road’ verschenen waarop hij samenwerkt met zijn muzikale kompaan en multi-instrumentalist Rik Patten, die deel uitmaakte van de Arthur Brown band.

Samen hebben zij een zeer indrukwekkend album afgeleverd waarop je het typerende dreigende 60’s geluid van Arthur Brown tegenkomt vermengd met psychedelica en blues.

Het album opent met de donkere synthesizerklanken van Rik Patten in Gas Tanks waarna Arthur bewijst dat zijn stem nog niets aan kracht heeft ingeboet. Nog steeds klinkt hij behoorlijk maniakaal in een swingend orgel psychedelisch nummer. Coffin Confession is vervolgens een donker onheilspellend nummer met grimmig gesproken vocalen van Arthur. Griezelrock dus!

Going Down is een donker deinend nummer met Arthur in bluesy maniakale topvorm. Deel 1 van Since I Had Illusions is een ballad waarin je het vroege Pink Floyd geluid tegenkomt.

De blues komt ook een aantal keer aan bod. Zo is I Like Games een bluesnummer met prima gierend gitaarwerk en is The Blues And Messing Around een huilende shuffle met prima bluesy zang van Arthur. Shining Brightness is zowel grimmig stampend en jazzy.

Het hoogtepunt van het album is de indrukwekkende ballad Long Long Road. Een majestueus nummer met Arthur Brown in bluesy topvorm.

‘Long Long Road’ bewijst dat we nog steeds rekening moeten houden met Arthur Brown. Voor mij is hij nog steeds de “God of Hellfire”!

Tracks:
01. Gas Tanks
02. Coffin Confession
03. Going Down
04. Once I Had Illusions (Part 1)
05. I Like Games
06. Shining Brightness
07. The Blues And Messing Around
08. Long Long Road
09. Once I Had Illusions (Part 2)

Website: https://www.thegodofhellfire.com/