Review: Arne Skage – Rootwork

 

Arne Skage - Rootwork

Arne Skage – Rootwork
Format CD – Vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Het is dat ik weet dat Arne Skage uit Noorwegen komt. Anders had ik toch gezworen dat we met het ‘Rootwork’ album te maken hadden met een release uit de swamps van New Orleans en Louisiana.

Een album met heerlijk broeierig groovende funky muziek met alle ruimte voor de blues, funk, soul en zydeco.

Arne Skage maakte deel uit van de band van pianist Reidar Larsen en debuteerde solo in 2021 met het album ‘Procrastination Blues’.

Op zijn nieuwe album wordt Arne (zang, (slide) gitaar en bas) bijgestaan door Big Chief Juan Pardo (zang, percussie), Sven Eivind Stakkeland (Hammond B3), Dr. Bekken (piano), Øyvind Grong (bas), Stein Inge Braekhus (drums), Doug Cooper (trompet), Craig Klein (trombone), Jason Mingledorff (saxofoon), John “Papa” Gros (Hammond B3), René Coman (bas), Doug Belote (drums), Terence Higgins (hand percussie, o.a. Dirty Dozen Brass Band), Stene Osmundsen (drums), Arne Skage Sr. (trompet), Christian Sunde (saxofoon) en Jonne Frishberg (fiddle, accordeon, o.a. Michael Doucet).

Het album gaat heerlijk groovend van start met de traditional Tootie Ma. Een losjes swingend New Orleans nummer met schrijnend slidegitaarspel en soulvol Hammond B3 spel van Sven Eivind Stakkeland. Daarna volgt het lui swingende Thalulah met wederom een funky New Orleans geluid met dit keer priemend slidegitaarwerk.

Keeping The Blues Alive is vervolgens een broeierig schurende boogie met een belangrijke boodschap. Het semi-akoestische Nothing’s Made To Last heeft een broeierig swamp geluid met een dwingend stuwend ritme. Het geluid van de swamp is ook in het lui pompende See You Down The Road aanwezig.

De instrumental Comeback On The Wayback is een loom New Orleans funknumnmer met de schrijnende slidegitaar in een hoofdrol. I Yi Yi is een cover van het Clifton Chenier nummer. Funky zydeco met de branderige slide van Arne, de groovende accordeon en fiddle van Jonne Frishberg en soulvol Hammond B3 spel.

Ook de afsluitende track Word To The Wise is een cover en wel van Leslie B. Smith. Een zwoel deinende nummer met lichte Tom Waits trekjes.

‘Rootwork’ van Arne Skage is een zeer overtuigend Noors funky swampalbum!

Tracks:
01. Tootie Ma
02. Thalulah
03. Keeping The Blues Alive
04. Nothing’s Made To Last
05. See You Down The Road
06. Comeback On The Wayback
07. Voila Lee
08. I Yi Yi
09. Word To The Wise

Website: http://www.skage.com/