Review: Arlen Roth & Jerry Jemmott – Super Soul Session!

 

Arlen Roth & Jerry Jemmott - Super Soul Session!

Arlen Roth & Jerry Jemmott – Super Soul Session!
Format: CD / Label: Blue Heart Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Als je een soul legende als bassist Jerry “The Groovemaster” Jemmott in de gelederen hebt heb je het volste recht om een album op te nemen vol met covers van soulklassiekers. En dan kan je er ook meteen van op aan, dat je met een album van een hoogstaande kwaliteit te maken hebt.

En dat klopt allemaal op het album ‘Super Soul Session!’  van he duo Arlen Roth en Jerry Jemmott. Jemmott maakte ooit deel uit van King Curtis & the Kingpins terwijl gitarist Arlen Roth te horen was bij onder andere Paul Butterfield, John Prine en Simon & Garfunkel. Vanaf zijn solodebuut “Arlen Roth/Guitarist “ uit 1978 verschenen er talloze albums van Arlen Roth.

En dan nu dit sublieme soulalbum waarop je verder nog Bruce Katz (keyboards), Alex Salzman (keyboards), Tom Gage (rhythm guitar), Chris Parker (drums), the Uptown Horns, Joe Louis Walker (zang, gitaar) en de Afrikaanse zanger Mukamuri tegenkomt. En die laatste is voor mij een zeer plezierige verrassing, door zijn zeer soulvolle stemgeluid.

Dat is gelijk al te horen in I’m Just A Mortal Man, een nummer, dat geschreven werd door Jerry Lawson van de a capella soulband the Persuasions. Mukamuri’s zang past wonderwel in dit zacht deinende soulnummer met warm snijdend slidespel van Arlen Roth.

De instrumentale Aretha Franklin cover (Sweet Sweet Baby) Since You’ve Been Gone klinkt al even intiem, opgesierd door de bluesy priemende gitaar van Arlen Roth. De Motown klassieker Dancing In The Street is een heerlijk huppelende cover met een weelderig snijdende slidegitaar .

Joe Louis Walker is te gast in de warme B.B. King cover The Thrill Is Gone waar in hij, samen met Arlen, lekker bijtend gitaarwerk aflevert.
Mukamuri is wederom aanwezig in de Jackie Wilson cover (Your Love Keeps Lifting Me)  Higher And Higher. Een stuwende cover met  alle ruimte voor bijtend gitaarwerk. Nog een Aretha Franklin cover, Chain Of Fools. Ook deze wordt instrumentaal uitgevoerd op een luie funky wijze.

Sam Cooke’s Shake is in een loom rockende versie gestoken met opnieuw Joe Louis Walker als gast. Een welkome verrassing is de cover van Dobie Gray’s Drift Away met  zeer soulvolle zang van Mukamuri.

Zelfs de Rolling Stones cover Down Home Girl klinkt in handen van Roth en Jemmatt soulvol op een broeiende swampy  wijze.

The Weight van the Band is een lui groovende instrumentale cover met warm glijdend slidespel. Ook de cover van Danny O’Keefe’s Good Time Charlie’s Got The Blues is een prettige verrassing doordat het nummer in een haast “Help Me Make It Through The Night versie is gestoken.

Uiteraard ontbreekt er geen cover van Jerry Jemmott’s oud-werkgever King Curtis. Memphis Soul Stew is het  funky hoogtepunt van dit album waarin Jerry alle muzikanten introduceert waarna zij een korte solospot krijgen. De statige, instrumentale, afsluiter America The Beautiful is opgedragen aan Ray Charles.

Ik ben zeer blij verrast met dit zeer respectvolle soulalbum van Arlen Roth en Jerry Jemmott!

Tracks:
01. I’m Just A Mortal Man
02. (Sweet Sweet Baby) Since You’ve Been Gone
03. Dancing In The Street
04. The Thrill Is Gone
05. (Your Love Keeps Lifting Me) Higher And Higher
06. Chain Of Fools
07. Shake
08. Drift Away
09. Down Home Girl
10. The Weight
11. Good Time Charlie’s Got The Blues
12. Memphis Soul Stew
13. America The Beautiful

Website:
https://www.arlenroth.com/
https://www.jerryjemmott.com/