Review: Arielle – ’73

 

Arielle - '73

Arielle – ’73
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Gitariste-zangeres Arielle (Arielle Schwartz) uit Short Hills, New Jersey, kreeg op tienjarige leeftijd een gitaar en vanaf dat moment besloot zij om het te gaan maken in de muziekbusiness.

Een business, die gedomineerd wordt door mannen. En Arielle kwam er al spoedig achter dat zij als vrouw veel minder kansen kreeg dan haar mannelijke collegae. Er werd zelfs gezegd dat zij het alleen kon maken als zij “een rok en een push-up beha” aan zou trekken. Zij werd er met recht ziek van hetgeen in eerste instantie resulteerde in overgewicht en daarna anorexia, waarvoor ze in een kliniek  geholpen werd.

Het tij keerde voor Arielle toen zij door Nuno Bettencourt van de band Extreme ontdekt werd en daarna bij een indie-label tekende. Ook Queen gitarist Brian May was behoorlijk onder de indruk van Arielle waardoor zij als gitariste mee deed in de Queen musical “We Will Rock You”.

Haar vierde album werd geproduceerd oor Chris “Frenchie” Smith, bekend van o.a…And You Will Know Us By The Trail Of Dead en dit album toont zowel haar veelzijdigheid als haar gitaartalenten aan.

Na het donkere intro The Dulcet start het album echt met de stug doorpompende rocker Somewhere Slow waarin Arielle zowel grimmig riffend als sfeervol warm galmend te horen is. In ‘73 mijmert Arielle over het jaar 1973 en dan met name over de muziek uit dat jaar, verpakt in een pompend nummer met een vurige slidegitaar.

In het sfeervol galmende The Way You Look At Me duiken Peter Green invloeden op in Arielle’s gitaarspel. Ook draait Arielle haar hand niet om voor een vet funkend jazz-rocknummer als Kalypso met invloeden als Jeff Beck en Roy Buchanan. Goes Without Saying is een zonnig sprankelend pop-rocknummer a la the Bangles en in het hoekig pompende That’s Just Lonely zitten de nodige 80’s wave invloeden (denk hierbij aan the Motels).

Weakness For You is een intiem folkie nummer met fabuleus twangend gitaarwerk. If, van Bread, klinkt bij Arielle nog intiemer, mede door haar engelachtige zang. De mystiek deinende poprock van Wherever We Go From Here lijkt het geluid van Heart te mengen met dat van Kate Bush.

Arielle bewijst met dit zeer veelzijdige prima album dat zij geheel op eigen kracht kan imponeren. Daar heeft ze geen mannen voor nodig en zeker geen push-beha en rok!

Tracks:
01. The Dulcet
02. Somewhere Slow
03. ’73
04. Goes Without Saying
05. Way You Look At me
06. Weakness For You
07. Kalypso
08. I Need an Angel
09. That’s Just Lonely
10. The Other Side (Let the Sun Set Down)
11. If
12. Wherever We Go from Here

Album credits:
Arielle – Vocals, Backing Vocals, Acoustic and Electric guitar, Synths, Percussion
Devin North – Bass Guitar
Michael Davila – Drums
Joe Listrom – Piano (songs 5+ 7)
Loren Gold- Piano (song 8)
Adam Peri- Hammond, Piano, Synths

Website: https://imarielle.com/the-music