Review: Anta – Organesson

 

Anta - Organesson

Anta – Organesson
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Stolen Body Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Het gebeurt eens in de zoveel tijd…dat ik compleet omver geblazen wordt door een album! En dat is dus nu weer gebeurd met het nieuwe album van de band Anta uit Bristol. Een progrock band, die met het grootste gemak hun invloeden uit de 70’s prog scene vermengt met complexe geluiden uit de richting van Magma, Gregoriaans gezang en gewijde orgelmuziek. En altijd even dwars, eigengereid en complex.

James King (drums), Alex Bertram-Powell (orgel, piano, synthesizer), Joe Garcia (bas) en Ben Harris (gitaar) openen het album met QTFK, dat begint met duister aanzwellende syngeluiden waarna een zeer snijdend en tegendraads nummer ontstaat met een hoog King Crimson gehalte. Pompeus complex en pompend.

Na een kerkorgel-achtige intro gaat Artus Telem verder met donkere Gregoriaanse Magma-achtige zang. Het derde nummer, Voxel, is een prima mix van de beste 70’s progelementen afkomstig van uiteraard King Crimson maar ook van Yes en Genesis met heftig snijdend repeterend Fripp-achtig gitaarspel. In het hoekige en eigenzinnige Organesson worden zwevende Pink Floyd invloeden vermengd met het donkere King Crimson geluid.

Wat is dit een indrukwekkend progalbum. Anta mag eigenlijk niet ontbreken in de collectie van elke prog fan!

Tracks:
01. QTFK
02. Artus Telem
03. Voxel
04. Organesson

Website: https://www.stolenbodyrecords.co.uk/anta