Review: Angelique Francis – Long River

 

Angelique Francis - Long River

Angelique Francis – Long River
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Angelique Francis uit Ottawa, Canada, is een zeer veelzijdige artieste. Dat blijkt al uit het feit, dat zij, naast zangeres, ook nog eens de bas en de gitaar bespeelt. Haar talent werd al vroeg ontdekt. Zo verscheen zij als dertienjarige al op tv op het Oprah Network en opende zij  voor artiesten als Beth Hart en Shemekia Copeland.

Ook haar nieuwe album is een goed voorbeeld van haar veelzijdigheid. De blues mag dan weliswaar de basis voor de nummers op dit album zijn maar Angelique switcht met het grootste gemak van warm deinende blues naar schurende bluesrock of dixieland blues. Zelfs voor een intiem singer-songwriters nummer draait zij haar hand niet om.

Naast Angelique komen we Dave Williamson (gitaar), Kharincia Francis (bariton saxofoon), Kira Francis (trombone), Ed Lister (trompet) en Kiran Francis (drums) op het album tegen.

De warm deinende slowblues Storms From My Eyes opent het album. In dit nummer laat Angelique gelijk horen dat we hier met een krachtige en zeer soulvolle zangeres te maken hebben.

Ashamed is daarna een krachtig pompende blues met bijtend bluesy gitaarwerk en een hilarische tekst over een oversekste en overspelige partner. “He would put lipstick on a pig and try to mess with that too”.

Na het venijnige pompende bluesnummer Snow Rage met bijbehorend vurig gitaarspel is het de beurt aan het zacht bonkende Long River met de stemmige trompet van Ed Lister in een belangrijke rol. Angelique maakt zich boos in de broeierige blues Who Is Caroline? Een nummer met een bluesy trombone en sprankelend pianospel.

In Out Your Mind klinkt Angelique behoorlijk grimmig in een schrapend en schurend bluesrock nummer. My Love gaat totaal de andere kant op. Een zeer intiem en breekbaar singer-songwriter nummer in de beste James Taylor traditie.

Het album wordt zeer opgewekt swingend afgesloten met de “dixieland blues” van Soul Train Line.

Een prima afwisselend album van een zeer getalenteerde bluesdame!

Tracks:
01. Storms from My Eyes
02. Ashamed
03. Snow Rage
04. Long River
05. (Interlude) Take Command
06. Who Is Caroline?
07. Right as Rain
08. (Interlude) You Must Be Crazy
09. Out Your Mind
10. I’ve Never
11. (Interlude) Fear No Evil
12. Heaven Water
13. My Love
14. Soul Train Line

Website: https://angeliquefrancis.net/