Review: Andy Timmons – Electric Truth

 

Andy Timmons - Electric Truth

Andy Timmons: Electric Truth
Format: CD – Digital / Label: Timstone Music Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het is mij een volslagen raadsel waarom gitarist Andy Timmons nog steeds niet echt is doorgebroken. Als ik dan zijn nieuwste album beluister wordt mijn verwondering nog groter. Dit is namelijk een uitstekend album van een weergaloze gitarist. Een veelzijdige gitarist, die met het grootste gemak blues, funk en jazz-rock met elkaar vermengd en die zijn gitaar zowel hard laat huilen als intiem en zacht je oren laat verwennen.

Andy zat in de jaren ‘80 in de glamrockband Danger Danger en daarna in de band van Olivia Newton-John. Daarna ging hij volop op de solotoer.

Op album nummer acht wordt Andy bijgestaan door een aantal doorgewinterde muzikanten. Lemar Carter (drums, o.a. Joss Stone), Travis Carlton (bas, o.a. Larry Carlton, Robben Ford), Deron Johnson (keyboards, o.a. Miles Davis en Stanley Clarke), zanger Corry Pertile en producer en gitarist Josh Smith.

Er staan twee vocale nummers op het album waarin zanger Corry Pertile voor mij een zeer prettige verrassing was. In Say What You Want is te horen dat hij een zeer doorleefde bluesy stem heeft in een overigens luchtig groovend nummer.

Zijn zang klinkt ook in Take Me With You zeer bluesy. Een nummer in een dromerig, haast Snowy White-achtig geluid met een onverwachts krachtig rockend eind.

De rest van de nummers is dus instrumentaal waarin Andy’s gitaar alle ruimte krijgt. E.W.F. (je raadde het al) is geïnspireerd door de gitarist van Earth Wind & Fire Al McKay. Het is daarom niet zo vreemd dat je invloeden uit het geluid van die band hoort in een loom en funky nummer waarin Andy zijn gitaar op een Jeff Beck-achtige wijze laat scheuren en bijten.

Apocryphal is vervolgens een statige instrumental met een progrock-achtig geluid waarin je ook invloeden van Jan Akkerman (Focus) tegenkomt. Grace heeft overduidelijke Hendrix invloeden vermengd met een bluesy jazzrock geluid. Shuggie is een venijnige funky blues met een lekker funky pompend orgel van Deron Johnson.

De dromerige ballad When Words Fail…is voor mij het prijsnummer van het album. De krachtig huilende bluesgitaar van Andy steelt hier de show.

Het nieuwe album van Andy Timmons hoort in de platenkast van iedere gitaarliefhebber te staan. Verplichte aanschaf dus!

Tracks:
01. E.W.F.
02. Apocryphal
03. Johnnie T.
04. When Words Fail…
05. Say What You Want
06. Grace
07. Shuggie
08. One Last Time
09. Take Me With You

Website: https://andytimmons.com/