Review: Andy Fairweather Low – Flang Dang

 

Andy Fairweather Low - Flang Dang

Andy Fairweather Low – Flang Dang
Format: CD Vinyl LP – Digital / Label: Last Music Company – Continental Record Services
Release: 2023

Tekst: Joop van Rossem

https://continentalrecordservices.bandcamp.com/album/flang-dang

Als je als popmuzikant 75 jaar bent, kun je waarschijnlijk een uitgebreid cv overleggen. Dat geldt zeker voor Welshman Andy Fairweather Lowdie al in de jaren zestig actief was met zijn band Amen Corner, die hier te lande hits scoorde met Gin House Blues, (If Paradise is) Half As Nice en Hello Suzie.

Daarna zat hij nog kort in zijn eigen band Fair Weather waarmee hij in Nederland een hitje had middels Natural Sinner, voordat hij in 1974 op de solotoer ging met het heerlijke album ‘Spider Jiving’, een lp die nog met enige regelmaat op mijn draaitafel ligt.

Op dat cv prijken ook samenwerkingsverbanden als sessiemuzikant of als lid van de liveband van popgroten zoals Paul McCartney, Prince, Tom Petty, Eric Clapton, Roger Waters, Jeff Lynne, “to name a few”.

In de persinfo wordt gemeld dat ‘Flang Dang’ (met een afschuwelijk hoesontwerp trouwens) het eerste album van Fairweather Low is sinds ‘Sweet Soulful Music’ uit 2006, maar dat klopt niet want in 2013 was er de langspeler ‘Zone-O-Tone’, overigens wel onder de naam Andy Fairweather Low & The Lowriders. Van die band is drummer Paul Beavis overgebleven en die assisteert hem op dit in de Rockfield Studio opgenomen werkje.

Het is weer een feest om het elftal zelf geschreven liedjes in de van hem bekende mix van (rhythm ‘n) blues, gospel, pop en rock je gehoorgangen in te laten komen. Je krijgt een prettig humeur van liedjes als Wait On The Up, 99 Ways, het inderdaad met een ska-ritme gezegende Ska 67, het met een soulvibe opgeleukte Somebody Wants My Soul, Dark Of The Midnight, het tot een dansje uitnodigende Got Me A Party, ach, laat ik maar ophouden: ‘Flang Dang’ is een gevalletje van alle elf goed. Doe er je voordeel mee !  

Tracks:
01. Waiting on the Up
02. 99 Ways
03. Ska 67
04. Somebody Wants My Soul
05. Dark of the Midnight
06. Keep Your Faith
07. Got Me a Party
08. Too Many Friends
09. Looking Down
10. Stand Up
11. At the End of All the Roads

Website: https://andyfairweatherlow.com/