Review: Andres Roots – Vol. 12

 

Andres Roots - Vol. 12

Andres Roots – Vol. 12
Format: CD – Digital / Label: Roots Art Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Dat een album, gevuld met instrumentale deels akoestische gitaarnummers, totaal niet saai hoeft te zijn bewijst het nieuwe album van de Estse gitarist Andres Roots. Voor de opnames van dit album moest Andres de nodige problemen overwinnen. Zo kreeg hij hartproblemen, extreme eczeem op zijn handen en een gekneusde pols en duim na een val.

Ondanks deze problemen komt hij toch met een zeer avontuurlijk album waarop de blues een grote rol speelt naast invloeden uit de folk, world music en zelfs kerstliederen.

Het album werd opgenomen door Jaan Tamm, die in het verleden al met Andres werkte toen deze nog deel uitmaakte van de band Bullfrog Brown.

Op het album staan onder andere nummers, die al eerder verschenen op de EP’s ‘Waiting Around’ en ‘Afternoon’ en nummers uit de theaterproductie “The Rainmaker”.

Geopend wordt met het intieme So It Is, Subhuti. Een Leo Kottke-achtig nummer met Andres’ schrapende slidegitaar. In sommige nummers duikt een energiek folky geluid op, dat doet denken aan de folky kant van Led Zeppelin. Bijvoorbeeld in Sunstroke, een energiek bluesy pompend nummer en Western Of The Month. Starbuck Theme opent in een haast Hawaiiaanse wijze en is een weldadig dromerig bluesy nummer.

In het sprankelende en intieme Dromedary hangt een licht Indiaas sfeertje. Het geluid van de vroege Ry Cooder lijkt ook van grote invloed op Andres te zijn geweest blijkens nummers als Birdsong Thing en Picnic At Dockery’s. Hawk’s Out With His Axe is een sprankelend folky nummer met een The 59th Street Bridge Song (Feelin’ Groovy)-achtig sfeertje.

Andres’ huilende slidegitaar staat centraal in het bluesy Blues On Green en het lome Waiting Around. Years Past Midnight is een energiek zwiepende countryblues en in Yuletide Blues komt de kerst alvast voorbij.

Ik heb mij geen moment verveeld bij dit nieuwe album van de veelzijdige gitarist Andres Roots. Voer voor gitaristen!

Tracks:
01. So It Is, Subhuti
02. Sunstroke
03. Starbuck Theme
04. Dromedary
05. Birdsong Thing
06. Hawk’s Out with His Axe
07. Picnic at Dockery’s
08. Bye Bye Berry
09. Blues on Green
10. Years Past Midnight
11. Waiting Around
12. Western of the Month
13. Yuletide Blues
14. Sherwood

Website: https://www.andresroots.com/