Review: Ana Popovic – Power

 

Ana Popovic - Power

Ana Popovic – Power
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: ArtisteXclusive Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Gitariste-zangeres Ana Popovic is door een zeer moeilijke periode in haar leven gegaan. Allereerst kreeg zij te maken met de Covid pandemie en daarnaast kreeg zij de diagnose borstkanker. Een ziekte waaraan haar moeder al overleed. Na behandeling in Amsterdam en met de hulp en steun van bassist Buthel is Ana gelukkig weer helemaal terug!

Op haar niet voor niets ‘Power’ getitelde nieuwe album laat Ana horen dat zij nog steeds een zeer krachtige blues(rock) artieste is, die haar gitaar gedurende dit album regelmatig hard laat bijten.

De sfeer op dit album gaat meer de soulvolle kant op dan op haar voorgaande albums met flink wat ruimte voor haar intiemere en breekbare kant. En dat lijkt mij vrij logisch na alle ellende die zij heeft moeten doormaken.

Het album opent met het loom groovende Rise Up. Een positief nummer in de beste Staple Singers en Cuirtis Mayfield traditie met krachtige zang van Ana en haar grimmig bijtende gitaar. Power Over Me klinkt al net zo lekker loom en soulvol. Een intieme groover met Ana’s smartelijk huilende gitaar.

Doin’ This begint als een broeierig funkend nummer en verandert door een tempoversnelling in een uitbundige swinger. Ana’s zang doet mij in dit nummer (en op andere nummers) af en toe aan die van Joan Armatrading denken. Het zacht deinende, semi-akoestische, Luvin’ Touch is daar nog zo’n voorbeeld van.

Uiteraard kan Ana het bluesrocken niet laten. Zo is Strong Taste een krachtig pompende bluesrock boogie met Ana’s gemeen bijtende gitaar en is Flicker ‘N Flame een venijnig, door Jimi Hendrix beïnvloede, bluesrocknummer.

Recipe Is Romance is een fraai voorbeeld van de intiemere kant van Ana. Een romantisch deinend nummer met jazzy gitaarspel en stemmige strijkers. Het krachtig stuwende Turn My Luck sluit het album af.

Ana Popovic bewijst met haar nieuwe album dat zij met recht een Power Blues artieste is!

Tracks:
01. Rise Up!
02. Power Over Me
03. Doin’ This
04. Luv’n Touch
05. Queen Of The Pack
06. Strong Taste
07. Recipe Is Romance
08. Deep Down
09. Ride It
10. Flicker & Flame
11. Tun My Luck

Website: https://anapopovic.com/home