Review: Amund Maarud & Lucky Lips – Wolves

 

Amund Maarud & Lucky Lips - Wolves

Amund Maarud & Lucky Lips – Wolves
Format: CD – Digital / Label: Snaxville Recordings
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het is al lang niet meer zo, dat kwaliteits Americana alleen maar uit de USA komt. Dat bewijst het nieuwe album van de Noorse band Amund Maarud & Lucky Lips, hun tweede album.

Het gaat hier om een band rond gitarist-zanger Amund Maarud, die al vanaf 7-jarige leeftijd actief was in bandjes. Zo trof je hem aan in de familieband Maarudkara, The Grand, Morudes en Amgala Temple.

Amund is een gitarist, die flink door de blues beïnvloed is. Het is dan ook niet voor niets dat Seasick Steve zijn “Ripped, Stripped And Southern Fried” album produceerde.

Op het nieuwe album gaat Amund een samenwerking aan met de Americana band Lucky Lips, die bestaat uit Malin Pettersen (zang, gitaar), Stian J. Sveen (pedal steel), Paal Emil Storm-Berg (drums), Even Reinsfelt Krogh (banjo) en Erlend Skullestad Hølland (bas).

De combinatie van de blues en Americana werkt opnieuw wonderwel. Op geen enkel nummer zitten deze twee stijlen elkaar in de weg. Integendeel, ze vullen elkaar juist op een prima wijze aan.

Neem bijvoorbeeld de opener van het album, When We Were 17, waarin Amund’s gitaar voor het bluesgehalte zorgt in een hoekig stampend nummer met de rockende banjo van Even Reinsfelt Krogh en een hoog Tom Petty gehalte.

Daarna volgt de sprankelende Americana van Who’s Gonna Catch You met Amund’s grimmig snijdende gitaar en Tom Petty-achtige zang.

Wolves is een ingetogen, intiem zwevend duet van Amund en Malin Pettersen. Malin zingt ook enkele nummers en blijkt een fraaie engelachtige stem te hebben. Zo is zij te horen in de breekbare ballad Everybody’s Got Something To Lose, dat smachtend gezongen wordt en het zachte melancholische Bright Neon Lights.

Burning Up is vervolgens een stug doorpompend bluesy nummer. Amund’s scherpe bluesgitaar snijdt door de intiem schuifelende ballad Purple Heart heen.

De afsluiter van het album Cuban Heels, Northern Feels is een instrumentale deiner met een Zuid-Amerikaanse sfeer en Amund’s schroeiende twang gitaar.

‘Wolves’ is een album waarop de combinatie van Americana en de blues perfect werkt! Een aanrader dus!

Tracks:
01. When We Were 17
02. Who’s Gonna Catch You
03. Wolves
04. Rollercoaster Love
05. Everybody’s Got Something To Love
06. Bright Neon Lights
07. Burning Up
08. Purple Heart
09. Pile It Up
10. Cuban Heels, Northern Feels

Website: https://www.amundmaarud.com/