Review: Amos Lee – Honeysuckle Switches: The Songs Of Lucinda Williams

 

Amos Lee – Honeysuckle Switches

Amos Lee – Honeysuckle Switches: The Songs Of Lucinda Williams
Format: CD – Vinyl LP (1500 ex.) – Digital / Label: Hoagiemouth Records LLC
Release: 2023

Tekst: Fons Delemarre

Amos Lee maakte in 2011 het schitterende album ‘Mision Bell’ en Car Wheels On A Gravel Road’ (1998) blijft nog steeds het piece de resistance uit het oeuvre van Lucinda Williams. Iets te schrijven over de combinatie van die twee mijlpalen valt niet mee. Maar het ligt toch voor de hand, want Amos Lee heeft een album gemaakt dat de titel ‘Honeysuckle Switch’, ondertitel ‘The Songs Of Lucinda Williams’, draagt.

Honeysuckle is kamperfoelie, dus mogelijk verwijst de titel naar iets dat sterk is. In het geval van kamperfoelie de sterke geur, in het geval van de songs van Lucinda Williams de grote impact/sterkte/kwaliteit van haar songs. Maar wat is de betekenis van de albumtitel: ‘Honeysuckle Switches’?

Na vraag bij schoonzoon in Australië levert een plausibele verklaring op. Zoals gezegd: Honeysuckle is kamperfoelie en een Honeysuckle Switch is waarschijnlijk een ‘ent’, een ‘loot’, een nieuw groeisel, van een kamperfoelieplant waar een stekje van genomen is. De kleine kamperfoelie ruikt net zo lekker als de plant van oorsprong, maar moet nog groter groeien…

Eén van de problemen die bij zo’n project om de hoek komen kijken is: wat maakt de songs van Lucinda Williams tot ‘echte Lucinda Williams producten’? Je kunt haar zang niet ‘nadoen’, daarvoor is haar voordracht en klankkleur veel te eigen. Niet in de laatste plaats vanwege haar eigen versie van de ‘countrysnik’. Kortom: haar stem is niet te kopiëren. Dus probeer haar niet te imiteren, maar doe iets anders met haar songs. Voor de luisteraar is dat lastig, want de zang van Lucinda Williams is zo herkenbaar, bekend en iconisch, dat er pas na een paar keer luisteren naar ‘Honeysuckle Switch’ ruimte ontstaat de vocals van Amos Lee goed tot je door te laten dringen en te waarderen. Sowieso het advies niet de originelen erbij te halen, maar bij beluistering te zoeken naar de eigenheid van de versies die Amos Lee gemaakt heeft van een aantal nummers van de zangeres die hij zo bewondert: Lucinda Williams.

In 2011 mocht Lee voor de eerste keer het genoegen smaken op Mission Bell’ met haar samen te werken en nu is het zover dat hij een album met zijn interpretatie van twaalf songs van haar durft op te nemen. Live stonden er overigens altijd al nummers van zijn muzikale held op zijn setlist.

De nummers met hoofdzakelijk begeleiding van toetsen (Fender Rhodes/pian0) zoals Compassion en Born To Be Loved zijn erg subtiel ingekleurd en hebben wat minder zeggingskracht dan de ‘guitar based songs’. Gitaarliedjes als Everything Has Changed (stevige gitaar fade-out) en vooral Greenville (let op de gitaarsolo!) gedijen goed bij hun gitaarpartijen.  

De meerstemmige vocals die in de meeste nummers figureren zijn zonder meer fraai en passend te noemen. ‘Herhaalteksten’, zoals in Are You All Right en Born To Be Loved passen Lee heel goed bij het coveren van Williams. Ze geven de uitvoeringen van Lee hier en daar (Everything Has Changed, bijvoorbeeld) ook een sympathieke Dylanesque twist.

Net zo outstanding als Little Angel Little Brother –met een evenwichtige rolverdeling tussen toetsen en gitaar én wederom fraaie meerstemmige vocals- is de heerlijk slepende, ingetogen uitvoering van de Lucinda Williams classic Bus To Baton Rouge, die het album afsluit.

Hoewel er -met name in de zang- hier en daar wel wat scherpte en onderkoelde smart (eventueel een pepertje) mag worden toegevoegd, heeft Amos Lee een mooi plantje geplant, dat plenty groeipotententje heeft. Ook live zal hij zijn muzikale stekje ongetwijfeld extra groeistoffen en water zal geven.

Kortom: Honeysuckle Switches’ is een diamantje, dat groeit bij verdere kennismaking en beluistering.

Tracks:
01. Are You Alright
02. Fruits Of My Labor
03. Get Right With God
04. Compassion
05. Everything Has Changed
06. Born To Be Loved
07. Greenville
08. Little Angel, Little Brother
09. Sweet Old World
10. I Envy The Wind
11. West
12. Bus To Baton Rouge

Website: https://www.amoslee.com/