Review: Amanda Shires – Take It Like A Man

 

Amanda Shires - Take It Like A Man

Amanda Shires – Take It Like A Man
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: ATO Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Amanda Shires uit Lubbock, Texas, is inmiddels een gevestigde naam in de Americana scene. Op 15-jarige leeftijd was zij al te vinden in the Texas Playboys, de voormalige band van Western Swing legende Bob Wills. In 2005 verscheen haar solodebuut ‘Being Brave’ en in 2011 was zij te zien in de film ‘Being Brave’.

Op haar nieuwe album, haar zevende, bewijst zangeres en fiddle speelster Amanda Shires dat zij een zeer veelzijdige artieste is. Er is ruimte voor een aantal intieme en tere ballads maar ook voor hardere, donkere, zelfs grimmige nummers.

Een voorbeeld van zo’n harder nummer is de opener Hawk For The Dove. Een donker bonkend nummer met een grimmig twangende gitaar en de harde schurende en raspende fiddle van Amanda. Amanda zingt hier “You can call me serious trouble” en ik ben gek op dit soort “trouble”. Een indrukwekkende opener!

Take It Like A Man is vervolgens een zacht deinend nummer dat door de snik in de stem van Amanda overeenkomsten vertoont met het geluid van the Cranberries. Empty Cups is een zeer sfeervolle ballad met krachtige zang, die lichte overeenkomsten vertoont met de ballads van Bob Seger.

De intieme ballad Don’t Be Alarmed is daarna vergelijkbaar met het betere werk van Dolly Parton. In de donker zwevende ballad Fault Lines hangt een Ierse folk sfeer (a la Clannad). Daarna is Here He Comes een sprankelend opgewekt nummer.

Amanda bewijst ook zeer soulvol te kunnen klinken in het zacht groovende Stupid Love en het zeer aangenaam deinende Lonely At Night, dat aan Burt Bacharach’s “What The World Needs Now” doet denken.

De indrukwekkende tere ballad Everything Has Its Time sluit dit heerlijke album af.

Een album, dat absoluut in de smaak zal vallen bij de liefhebbers van het betere, en niet gepolijste, Americana werk.

Tracks:
01. Hawk For The Dove
02. Take It Like A Man
03. Empty Cups
04. Don’t Be Alarmed
05. Fault Lines
06. Here He Comes
07. Bad Behavior
08. Stupid Love
09. Lonely At Night
10. Everything Has Its Time

Website: https://amandashiresmusic.com/