Review: Ally Venable – Real Gone

 

Ally Venable - Real Gone

Ally Venable – Real Gone
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Ruf Records
Release date: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het nieuwe album van zanger-gitariste Ally Venable uit Kilgore, Texas, is typisch zo’n album waarop alles klopt. Een album met een aantal krachtige bluesrocknummers en wat meer soul/funk gericht werk.

De ervaring spat van het album af hetgeen niet zo gek is als je weet dat Ally al op veertienjarige leeftijd debuteerde met de EP ‘Wise Man’.

Mike Zito is een grote fan van haar en ook andere bluesrock grootheden hebben een zwak voor haar. Zo zijn Joe Bonamassa en Buddy Guy te gast op dit album.

Joe Bonamassa is met zijn  huilende bijtende gitaar te horen in de intiem deinende soulblues Broken And Blue waarin ook blijkt dat Ally een prima warme soulstem heeft. Buddy Guy is te horen in het duet Texas Louisiana. Een fel pompend nummer met de vlammend harde gitaar van Buddy Guy.

Ook zonder deze vrienden levert Ally prima nummers af. Zo gaat het album venijnig rockend van start met Really Gone met Ally’s bijtende gitaar. Een knallend begin van het album! Going Home is een donker galmend, stuwend, nummer gevolgd door de stevig groovende bluesrock van Justifyin’.

De intiemere kant van Ally komt aan bod in de intieme souldeiner Any Fool Should Know en de breekbare ballad Gone So Long, die enigszins aan Sheryl Crow doet denken. Venijnige bluesfunk vind je in Don’t Lose Me met prima branderig gitaarwerk van Ally.

Kick Your Ass gaat meer de kant van de broeierige funk op. Blues Is My Best Friend begint als een stuwend countrybluesnummer en gaat over in een loom pompende shuffle met Ally’s gemeen bijtende gitaar.

De felle rocker Two Wrongs, met een You Really Got Me (Kinks) achtige energie, sluit het album op een energieke wijze af.

‘Real Gone’ van Ally Venable is een album dat op alle fronten overtuigt! Een aanrader dus!

Tracks:
01. Real Gone
02. Going Home
03. Justifying
04. Broken & Blue (feat. Joe Bonamassa)
05. Don’t Lose Me
06. Any Fool Should Know
07. Texas Louisiana (feat. Buddy Guy)
08. Kick Your Ass
09. Blues Is My Best Friend
10. Gone So Long
11. Hold My Ground
12. Two Wrongs

Website: https://allyvenableband.com/

5 mei: Moulin Blues Ospel 2023