Review: Allison Russell – Outside Child

 

Allison Russell - Outside Child

Allison Russell – Outside Child
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Fantasy Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Ondanks het feit dat de Canadese muzikante Allison Russell al ruim 20 jaar actief is komt zij nu pas met haar solodebuut. Dat wil echter niet zeggen dat zij voor die tijd rustig aan heeft gedaan. Zij was namelijk al lid van Po’ Girls, Birds Of Chicago (met haar partner JT Nero) en de gelegenheidsformatie Our Native Daughter.

Tegenwoordig woont Allison in Nashville, Tennessee en haar debuut werd geproduceerd door Dan Knobler, die op het album ook nog de banjo, gitaar, mellotron, slidegitaar en synthesizer bespeelt.

De muzikale sfeer van dit album zal fans van bijvoorbeeld het solowerk van T-Bone Burnett of het duo Robert Plant & Alison Krauss zeer aanspreken. Zeer intieme, bij vlagen donkere en weemoedige muziek met intieme maar ook krachtige zang van Allison.

De opener, Montreal, is een sfeervol zwevend eerbetoon aan Montreal met hemelse zachte en toch soulvolle zang van Allison en een zacht bonkende begeleiding. Nightflyer is net zo intiem met een sfeer, die ook bij Robert Plant & Alison Krauss is terug te vinden.

Persephone deint met galmende gitaarklanken en de huilende pedal steel van Steve Dawson. Allison is hier voor het eerste te horen op haar klaaglijke klarinet. 4th Day Wonder heeft wat bluesy invloeden via een broeierig bonkend nummer.

Een stuk luchtiger is het sprankelende en weldadig klinkende The Runner. Hy-Brasil is één van de hoogtepunten van het album. Een zeer donker, haast beklemmend, nummer met een folky geluid en de nodige Indiaanse invloeden.

De zeer krachtige stem van Allison is in het warme en intieme The Hunters van een Emmylou Harris-achtige klasse.

The McCrary Sisters zijn op een zeer soulvolle wijze aanwezig in het desolate All Of The Women waarin wederom de kreunende klarinet van Allison te horen is. Die klarinet klinkt in het zacht deinende Poison Arrow lekker jazzy.

Het tweede hoogtepunt van het album is Little Rebirth dat geopend wordt door een breekbare banjo en zich ontwikkelt tot een aanzwellend nummer met een Nico-achtige donkerheid.

In tegenstelling tot wat je van de titel Joyful Motherfuckers zou verwachten is deze afsluiter een zeer intiem duet met de doorleefde stem van JT Nero.

Het debuutalbum van Allison Russell is van een verpletterende intieme hoge kwaliteit.

Tracks:
01. Montreal
02. Nightflyer
03.Persephone
04. 4th Day Prayer
05. The Runner
06. Hy-Brasil
07. The Hunters
08. All Of The Women
09. Poison Arrow
10. Little Rebirth
11. Joyful Motherfuckers

Website: https://allisonrussellmusic.com/