Review: All Knowing McGill – Broken Down Dreams

 

All Knowing McGill - Broken Down Dreams

All Knowing McGill – Broken Down Dreams
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

All Knowing McGill is een Amerikaanse band rond singer-songwriter Craig Beougher (zang, gitaar), die oorspronkelijk uit Kansas komt en nu in Lincoln, Nebraska verblijft. Hun debuut EP ‘Conflicts’ verscheen in 2019 en ‘Broken Down Dreams’ is hun nieuwste schijf, die gevuld is met Americana. De ene keer van het weemoedige, breekbare soort en de andere keer sprankelend, zacht swingend.

Naast Craig Beougher bestaat de band uit Chris Bowling (bas), Emma Nelson (fiddle, piano, zang), Nick Johnson (percussie) en Will McGuire (sologitaar, zang).

Het geluid van de band wordt voor een belangrijk deel bepaald door de haast Scarlet Rivera- chtige fiddle van Emma Nelson en de warme stem van Craig Beougher.

Geopend wordt met het warme, zacht deinende Amphetamine. Een nummer dat zo op een album van the Flying Burrito Brothers had kunnen staan. Vervolgens is het de beurt aan These Days. Een intiem sprankelend en tegelijkertijd wrang nummer met schrijnend fiddlespel van Emma nelson.

Na het meewarig deinende Father, Son & Holy Ghost volgt het luchtig deinende Cherokee Rose met een lekkere luie twanggitaar van Will McGuire. In het intiem deinende Broken Down Dreams vallen voor het eerst de “weifelende” drums van Nick Johnson. Hij heeft de neiging om in met name de rustige nummers het tempo te gaan verlagen waardoor zo’n nummer wat “weifelend” deint. Dat is ook het geval in het broeierig deinende Let Go, dat gered wordt door de fiddle van Emma Nelson.

Er staat ook een aantal felle rockers op het album zoals de uitbundige swinger The Natural, dat een Pogues-achtige energie bevat en de Warren Zevon-achtige rocker Good Die Young. Mindless Pondering is een zeer breekbaar nummer, dat gevolgd wordt door de warm zwierende afsluiter Final Bell.

Met het nieuwe All Knowing McGill haal je een aangenaam Americana album in huis!

Tracks:
01. Amphetamine
02. These Days
03. Father, Son & Holy Ghost
04. Cherokee Rose
05. Broken Down Dreams
06. The Natural
07. Good Die Young
08. Arrow
09. Let Go
10. Mindless Pondering
11. Final Bell

Website: https://allknowingmcgill.com/