Review: Alice Cooper – Live from The Astroturf

 

Alice Cooper - Live From The Astroturf

Alice Cooper – Live from The Astroturf
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: earMUSIC
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

In oktober 2015 kwam Chris Penn, eigenaar van de platenzaak Good Records uit Dallas, Texas, op het lumineuze idee om de originele Alice Cooper band weer bij elkaar te brengen voor een optreden in zijn platenzaak.

De originele Alice Cooper band begon in 1964 als the Earwigs. Daarna volgden namen als the Spiders en the Nazz. Doordat Todd Rundgren ook al een band met de naam the Nazz had werd besloten om als Alice Cooper verder te gaan. De bezetting was destijds Vincent Furnier (beter bekend als Alice Cooper) (zang), Michael Bruce (gitaar), Dennis Dunaway (bas), Neal Smith (drums) en de helaas overleden gitarist Glen Buxton. De band werd opgepikt door Frank Zappa en nam een drietal albums voor zijn Straight label op. Daarna brak de band pas echt door met hun smerige Shock Rock. Een aantal dikke hits volgde en een aantal nu klassieke rockalbums.

In 1974 viel de band uiteen. Alice Cooper ging solo verder met een wat meer gelikt rockgeluid en de overige leden probeerden het nog even als the Billion Dollar Babies.

Dit livealbum, dat in 2018 al op het Good records label verscheen, toont aan hoe spijtig het is dat de originele band ooit uiteen viel. Spijtig omdat dit optreden aantoont hoe goed de band was/is. Glen Buxton is op dit album vervangen door gitarist Ryan Roxie, uit Alice Cooper’s soloband.

Het dolenthousiaste publiek werd tijdens dit optreden getrakteerd op de grootste hits van de band, die nog steeds lekker hard en goor klinken.

Zo bezorgt Under My Wheels door al zijn smerigheid nog steeds  de nodige kippenvel van genot. De absolute Alice Cooper klassieker School’s Out is in een spijkerharde versie te horen.

Alice Cooper en zijn band waren die avond in een absolute topvorm en het plezier spat van dit optreden af. Mooi meegenomen is het feit dat Alice vocaal in een bloedvorm verkeerde. Caught In A Dream is een wat minder bekend Alice Cooper nummer. Een pompende vuile rocker met snerende zang en gemeen gitaarspel van Ryan Roxie en Michael Bruce.

Is It My Body is nog steeds een griezelig hoekige rocker en de klassiekers No More Mr. Nice Guy en Elected zijn nog steeds als “klassiekers” aan te merken. Als bonustrack is er nog een instrumentale versie van Desperado te horen.

Dit livealbum van Alice Cooper toont aan, dat deze band ware meesters van de Shock Rock waren en dat ze tijdens dit optreden nog steeds niet versleten waren. Sterker nog: wanneer komt de originele band weer bijeen? Ik mis ze namelijk!

Tracks:
01. The Eight Wonder Of The World (Intro)
02. Caught In A Dream
03. Be My Lover
04. Whatever He’s Doing It’s Illegal (Banter)
05. I’m Eighteen
06. We Haven’t Done This One In About, What, 40 Years? (Banter)
07. Is It My Body
08. Threatened For A Month (Banter)
09. No More Mr. Nice Guy
10. I Guess Things Are Getting Better For You (Banter)
11. Under My Wheels
12. It’s A Dangerous Place To Be (Banter)
13. School’s Out
14. More Fun Than Ot’s Supposed To Be (Banter)
15. Elected
16. School’s Not Over Until You Vote (Outro)
17. Desperado (Instrumental Bonus)

Website: https://alicecooper.com/