Review: Albert Cummings – Ten

 

Albert Cummings - Ten

Albert Cummings – Ten
Format: CD – Digital / Label: Ivy Music Company Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het zal je, gezien de albumtitel, niet verbazen maar ‘Ten’ is alweer het tiende soloalbum van zanger-gitarist Albert Cummings uit Williamstown, Massachusetts. Als kind begon Albert op de banjo waardoor hij een liefhebber van het bluegrass genre werd. Nadat hij Stevie Ray Vaughan had gehoord ging Albert vol overtuiging op de bluesrock toer. Hij vormde de band Swamp Yankee waarmee hij in 1999 het album ‘The Long Way’ uitbracht. Daarna ging hij solo en werkte onder meer met Double Trouble op het album ‘From The Heart’ uit 2003.

En nu is er dan het tiende album, dat geproduceerd werd door Chuck Ainley en waarop Greg Morrow (drums), Glenn Worf (bas), Michael Roja (keyboards), Rob McNelley (gitaar) en, op één nummer, country gigant Vince Gill (zang) voor de muzikale ondersteuning zorgen.

Het album is verdeeld in twee kampen. Het ene kamp is het bluesrock kamp waarvan het openingsnummer Need Somebody een prima voorbeeld is. Een stuwend nummer met de snijdende en gierende gitaar van Albert en zijn krachtige stemgeluid.

Too Old To Grow Up gaat losjes rockend meer de kant van The Fabulous Thunderbirds op. Last Call, de titel zegt het al, is een gemoedelijk swingend kroegblues nummer met de krachtig bijtende gitaar van Albert in de hoofdrol. Sounds Like The Road is een hoekige groover met gemeen snijdend gitaarwerk en Two Hands is een rocker zonder enige rompslomp, die klinkt als een rockende versie van Clapton’s Lay Down Sally.

De funk is flink aanwezig in het lui groovende Alive And Breathing. Een nummer met stuwende blazers en het sprankelende gitaargeluid van Albert. You Got Covered is vervolgens een krachtig pompende shuffle waarin Albert’s snerpende gitaar een voorname rol speelt.

Het andere kamp bestaat uit de intiemere kant van Albert.

De ballad Hard Way is een Americana ballad met een rauw randje door de snerpende bluesgitaar van Albert. Beautiful Bride en She’s The One zijn beide tedere, zeg maar gerust romantische ballads. Ook Meet The Man is een ballad maar dan van het donkere mystieke soort.

Het intiem deinende Take Me Away vertoont lichte Lynyrd Skynyrd trekjes en het afsluitende nummer van het album, Remember, is een melancholiek zwevend nummer.

Het tiende album van Albert Cummings is een album, dat ik van harte aan alle bluesrock fans kan aanbevelen.

Tracks:
01. Need Somebody
02. Too Old To Grow Up
03. Hard Way
04. Last Call
05. Beautiful Bride
06. Sounds Like The Road
07. Meet The Man
08. Two Hands
09. Take Me Away
10. Alive And Breathing
11. She’s The One
12. Got You Covered
13. Remember

Website: https://albertcummings.com/