Review: Albert Cummings – Strong

 

Albert Cummings - Strong

Albert Cummings – Strong
Format: CD – Digital / Label: Ivy Music Company
Release: 2024

Tekst: Henk Hekkelman

Albert Cummings is terug met zijn elfde album, genaamd ‘Strong’, en dit is absoluut een mijlpaal in zijn lange carrière die teruggaat tot de jaren negentig.

Als een fervent bewonderaar van Stevie Ray Vaughan & Double Trouble, omarmde Cummings al vroeg de gitaar en bracht zijn debuutalbum uit in 1999. Dat album, geproduceerd door leden van Double Trouble, legde de basis voor zijn unieke mix van blues en rock doordrenkt met rauwe emoties.

‘Strong’ belooft een meeslepende luisterervaring te bieden met twaalf nummers, opgenomen in de beroemde Ocean Way Recording Studio in Nashville en geproduceerd door de Grammy-winnende Tom Hambridge.

Het album opent krachtig met Emmylou, een nummer mede geschreven door Cummings en Hambridge, dat je meeneemt op een emotionele muzikale reis. Het titelnummer is een funky voorproefje van wat je kunt verwachten op een album dat zich richt op thema’s van verbroken relaties. Live Strong vertraagt het tempo en is verrijkt met gitaar solo’s die de emoties versterken. Lookin’ Up begint met krachtige gitaarlijnen terwijl Cummings een door de Chicago blues beïnvloed nummer ten gehore brengt, compleet met aangrijpende zang en prikkelend gitaarwerk ondersteund door orgelriffs.

Op zijn best schittert Cummings op de opzwepende rocker genaamd Fallen For You, die muzikaal doet denken aan John Fogerty, terwijl hij de titel op slimme wijze omdraait door te vragen: “Denk je dat je misschien ook gevallen bent?” Bad Reputation opent met een speelse gitaarriff, gevolgd door de rest van de band, terwijl Cummings zingt over een vrouw met een slechte reputatie die haar eigen ongeluk op anderen projecteert. Het nummer wordt voortgestuwd door een pulserende beat totdat de gitaren met intense kracht exploderen.

Het zevende nummer is een cover van Jimmy Oden, Goin’ Down Slow, voor het eerst opgenomen in 1941, met een jazzy intro op de piano zoals het origineel.

Op het funky en riff gedreven Get Busy zet Cummings een stevig geluid neer, waarbij hij de ruimte vult met magistraal gitaarspel, inclusief een laatste scheurende solo die wat mij betreft veel langer had mogen duren. Lately, dat begint met zoete gitaarklanken die stijgen terwijl Cummings het verhaal vertelt met zijn stem, ondersteund door de ritmische drums van Hambridge.

‘Strong’ neemt een onverwachte wending met een soulvolle vertolking van de klassieke Beatles-hit Why Don’t We Do It In The Road, waarin de diverse muzikale invloeden van Cummings samenkomen.

Alle nummers op ‘Strong’ zijn geschreven door Albert Cummings, met uitzondering van Emmylou en Lately, die zijn geschreven in samenwerking met Tom Hambridge, en Why Don’t We Do it In The Road? van John Lennon en Paul McCartney.

De opvallende kenmerken van het album zijn de krachtige gitaardominantie op de meeste nummers, gecombineerd met een even krachtige zang die getuigt van meesterschap en veelzijdigheid.

Dit album is niet alleen een eerbetoon aan de wortels van de blues, maar tilt het genre ook naar nieuwe hoogten.

Tracks:
01. Emmylou
02. Live Strong
03. Lookin’ Up
04. Fallen For You
05. Let It Burn
06. Bad Reputation
07. Goin’ Down Slow
08. Just About Enough
09. Get Busy
10. Lately
11. Why Don’t We Do It In the Road?
12. My Sisters Guitar

Website: https://albertcummings.com/