Review: Albany Down – Born In The Ashes

 

Albany Down - Born In The Ashes

Albany Down – Born In The Ashes
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Met hun debuutalbum ‘South Of The City’ uit 2011 maakte het Britse trio Albany Down al een behoorlijke indruk in Rock Land. Hun nieuwe album werd opgenomen in de vermaarde Rockfield Studios met producer Greg Haver (o.a. bekend van zijn werk met the Manic Street Praechers en the Super Furry Animals).

Paul Turley (zang, gitaar), Pete Hancock (drums) en Ben Atkins (bas) hebben een stevig rockgeluid waarin ook blueselementen zitten. Op sommige momenten moet je daarom aan een band als Bad Company, maar vooral Foreigner denken.

Het album begint zeer levendig met de swingende rocker Always Want What You Can’t Have, de funky single van het album. Daarna volgt de stomende rocker Good News waarin een funky Shotgun (Junior Walker)  groove zit. Een lekker fel en energiek nummer.

Met het loom groovende Same Damn Thing begeeft het trio zich op soulblues terrein in een stijl, die aan Robert Cray doet denken, dus met priemende bluesgitaar. Ook het luchtige I’ll Come Running zit in de soulblues hoek. In dit nummer spelen de krachtige Uppercut Horns een belangrijke rol. De intieme kant van Albany Down is te horen in de soulvolle ballad The Memory Of What Used To Be waarin zangeres Cat Wyn Southallop een positieve manier opvalt.

Ook This heavy Soul is een ballad en wel van het weelderige, rijkelijk georkestreerde soort. Dit nummer vertoont zelfs Eagles trekjes. In Reflections kan je niet om de Voodoo Chile-achtige riffs heen. Darkest Day is een stevige groover van het Living Colour soort terwijl de stomende rocker Don’t Look Back Led Zeppelin trekjes vertoont. Het hoekig riffende, Bad Company-achtige, Let Your Love Shine sluit het album op een waardige wijze af.

‘Born In The Ashes’ is een prima rockalbum met plenty of soul en bluesinvloeden!

Tracks:
01. Always Want What You Can’t Have
02. Good News
03. Same Damn Thing
04. The Memory of What Used To Be
05. Reflections
06. Born In The Ashes
07. Darkest Day
08. Kingdom of the Blind
09. Don’t Look Back
10. I’ll Come Running
11. Your Days Are Numbered
12. This Heavy Soul
13. Let Your Love Shine

Website: https://www.albanydown.com/