Review: Alan Parsons – From The New World

 

Alan Parsons - From The New World

Alan Parsons – From The New World
Format: CD – Vinyl LP – DVD – Digital / Label: Frontiers Music Srl.
Release: 2022

Tekst: Joop van Rossem

Spoiler alert: je zult op het zesde album dat Alan Parsons (1948) onder eigen naam uitbrengt niets horen dat je al niet kent van andere platen van hemzelf en van The Alan Parsons Project. Dat betekent gepolijste, licht symfonische popsongs zoals we die al kennen sinds debuutalbum ‘Tales Of Mystery And Imagination’ uit 1976.

De gastenlijst is om van te likkebaarden: Joe Bonamassa brengt zijn gitaarkunsten twee keer in stelling (Give ‘Em My Love, I Won’t Be Led Astray), Styx-man Tommy Shaw zingt het lekker groovy Uroboros en zijn er verder bijdragen van David Pack (Ambrosia).

De aftrap van ‘From The New World’ is om in te lijsten: het symfonische Fare Thee Well kent een kenmerkende Parsons-structuur en zou niet hebben misstaan op succesalbums als ‘The Turn Of A Friendly Card’ (1980) of ‘Eye In The Sky’ (1982).

Het voorlaatste nummer Goin’ Home is een geval apart: het begint als een filmsoundtrack om vervolgens te evolueren tot een prachtig orkestraal nummer met een schitterende melodie, werkelijk een juweeltje.

Afsluiter Be My Baby, een natuurgetrouwe cover van de 1963-hit van The Ronettes, is een liedje dat ik nooit had verwacht op een Parsons-langspeler; het is knap gedaan, wordt prima gezongen door Tabitha Fair, maar mag niet in de schaduw staan van het origineel.

De rest van het elftal songs biedt de vertrouwde Parsons-kwaliteit met onder meer het fraaie Don’t Fade Now, het al even mooie Obstacles en het lieflijke You Are The Light.

Tracklist:
01. Fare Thee Well
02. The Secret
03. Uroboros
04. Don’t Fade Now
05. Give ‘Em My Love
06. Obstacles
07. I Won’t Be Led Astray
08. You Are The Light
09. Halos
10. Goin’ Home
11. Be My Baby

Website: https://alanparsons.com/