Review: Alabama Shakes – Boys & Girls (10 Year Anniversary Edition)

 

Alabama Shakes - Boys & Girls (10 Year Anniversary Edition)

Alabama Shakes – Boys & Girls (10 Year Anniversary Edition)
Format: CD (Limited Edition Deluxe CD) – Vinyl LP ( 2×Vinyl LP (Deluxe) Limited Deluxe Edition Crystal Clear Vinyl) – Digital / Label: ATO Records
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

‘Boys & Girls’ is nog steeds een van de leukste debuutplaten van deze eeuw.

Bluesy, rockend, soulvol. Het is allemaal van toepassing op dit album. De Alabama Shakes wisten in 2012 met de release van hun eerste plaat de scene zeker op te schudden met een zesde plek op de lijst in Amerika en een drietal Grammy nominaties.

Een album dat werd opgenomen in de Bombshelter Studio te Nashville zonder dat er ook nog maar een platenmaatschappij interesse had getoond. Het rumoer dat ze met name online  veroorzaakten was echter voor ATO Records aanleiding genoeg om ze vast te leggen waarna het album in 2012 het levenslicht zag.

Waar de studioplaat nu dus opnieuw uitgebracht wordt om het tienjarig jubileum te vieren, is er voor gekozen om het geheel aan te vullen met materiaal van een ‘Live At KCRW’ sessie. Dat de band een respectabel aantal optredens achter de kiezen had op het moment dat ze aan deze set begonnen is goed hoorbaar, een strak ingespeelde band die onder leiding van Brittany Howard plezier heeft in wat ze doet. Absolute uitschieters in deze live set zijn het prachtige Hold On en het misschien nog wel mooiere titelnummer Boys & Girls.

Tot op heden is het slechts bij twee volledige albums gebleven en na een single in 2017 is het verdacht stil wat nieuw materiaal betreft. Dat er nu dus deze aanvulling beschikbaar is herinnert er alleen maar aan wat een fijne muziek dit is.

Tracks:

Boys & Girls (Deluxe Edition):
01. Hold On
02. I Found You
03. Hang Loose
04. Rise to the Sun
05. You Ain’t Alone
06. Goin’ to the Party
07. Heartbreaker
08. Boys & Girls
09. Be Mine
10. I Ain’t the Same
11. On Your Way
12. Heavy Chevy (Bonus Track)

Live at KCRW:
01. Hang Loose (Live at KCRW)
02. I Found You (Live at KCRW)
03. Be Mine (Live at KCRW)
04. I Ain’t the Same (Live at KCRW)
05. Mama (Live at KCRW)
06. Goin’ to the Party (Live at KCRW)
07. Hold On (Live at KCRW)
08. Boys & Girls (Live at KCRW)
09. Always Alright (Live at KCRW)
10. Rise to the Sun (Live at KCRW)
11. Heavy Chevy (Live at KCRW)

Website: https://www.alabamashakes.com/