Review: Alabama Mike – Stuff I’ve Been Through

 

Alabama Mike - Stuff I’ve Been Through

Alabama Mike – Stuff I’ve Been Through
Format: CD / Label: Little Village Foundation
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Is Alabama Mike de “future of the blues”? Nou, in elk geval maakt hij daar zeer zeker deel van uit.

Dat bewijst het vierde album van Alabama Mike, oftewel Michael Benjamin uit Talladega, Alabama. Op dit album gooit Mike zijn hele ziel en zaligheid er tegenaan via zeer intense krachtige zang. En dat hij wordt bijgestaan door een aantal bluesgrootheden als Anson Funderburgh, Kid Andersen, Rusty Zinn en Rick Estrin geeft aan dat hij door deze muzikanten ook zeer gewaardeerd wordt.

Alabama Mike laat op zijn nieuwe album horen, dat hij moeiteloos switcht van soulblues naar funky blues en dat hij ook niet vies is van intieme soul.

Het album wordt geopend met de soulblues Stuff I’ve Been Through. Een nummer over allerlei verleidingen waaraan Mike weerstand heeft kunnen bieden. Verpakt in een weelderig geluid met strijkers en blazers en uiteraard de zeer indringende rauwe soulstem van Alabama Mike.

Eten en het daarbij horende overgewicht zijn  ook een aantal keer het onderwerp van Mike’s songs. Zoals in Fat Shame, Pt 1 en Pt. 2. Beiden romig funkend.

Dan volgt de lui deinende blues This Ain´t No Dizneyland waarin Mike de minder luxueuze kant van de staat Californië onverbloemd onder de aan dacht brengt. Hij doet dat op een haast Gil Scott-Heron-achtige wijze. California? Califoolya!!!

Na de luchtige en intieme soulblues Goodbye Tamika volgt het broeierige (geile?) King Cock met gemeen bijtend gitaarspel van Anson Funderburgh. Woman On The Warpath stampt als de beste Caveman Stomp. Rauw en beukend dus! In Damage Control, gaat Alabama Mike opnieuw op de zwoele Marvin Gaye- achtige soul toer.

Mississippi is het feestnummer van het album. Een broeierig pompende shuffle met de kermende harmonica van Rick Estrin en Mike die het publiek geheel naar zijn hand zet. Tot slot laat Alabama Mike je met zijn soulvolle zegeningen achter met God Is With You.

Album nummer drie van Alabama Mike laat een verpletterende indruk achter waardoor Mike zich absoluut tot de “Future Of The Blues” mag rekenen!

Tracks:
01. Stuff I’ve Been Through
02. Fat Shame, Pt. 1
03. This Ain’t No Dizneyland
04. Goodbye Tamika
05. King Cock
06. Pine Bluff, Arkansas (Big Fine Woman)
07. Woman On The Warpath
08. Damage Control
09. Fat Shame, Pt. 2
10. Mississippi (live)
11. God Is With You (live)

Website: https://alabamamikeblues.com/