Review: Al Terry – Good Deal, Lucille

 

 Al Terry - Good Deal, Lucille

Al Terry – Good Deal, Lucille
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Al Terry (echte naam: Allison Joseph Theriot, Jr.) uit Kaplan, Louisiana wordt gezien als één van de grondleggers van de rockabilly. Hij was in de vijftiger jaren behoorlijk populair in de USA en werd door het Country & Western Jamboree magazine uitgeroepen tot “Best New Artist” in 1955, met ene Elvis Presley slechts op de derde plaats!

Toch scoorde Al Terry maar één dikke hot, Good Deal, Lucille uit 1950.

Op het Jasmine label is er nu een overzichtsalbum van Al Terry uitgebracht met hierop zijn werk tussen de jaren 1950 en 1962.

De hoofdmoot van deze verzamelaar wordt gevormd door melancholisch deinende country & western ballads met Because I’m Yours (But You’re Not Mine) als hoogtepunt, mede door de krachtige indringende zang van Al.

De hit Good Deal, Lucille komt tweemaal voorbij. Het origineel is een loom deinend nummer en de tweede versie klinkt een stuk bluesier met lichte Jambalaya trekjes.

De rockabilly doet in een aantal nummers voorzichtig boppend zijn intrede zoals in het luchtig boppende Hate Me Not en het Johnny Cash achtige Roughneck Blues. Ook in het intiem boppende My Baby Knows zit het Johnny Cash geluid verstopt.

Watch Dog is een fraai voorbeeld van een stuk feller klinkende rockabilly wat ook geldt voor de bluesy rockabilly van Bourbon Street Parade.

Sommige nummers zijn voorzien van een gesuikerd achtergrondkoortje, zoals Late Date en Your Sweet Lies.

De hoogtepunten op deze verzamelaar zijn de duetten van Al met zangeres Wilma Lee.

Not Anymore is een indringend lui boppend nummer met de felle zang van Wilma. Het hoekig priemende It’s Just As Well is voorzien van een dartelende banjo en I’m Not The Girl You Left Behind is een zeer breekbare ballad met indringende zang van Wilma en Al in een Cowboy Gerard achtige vertellersrol.

Het album ‘Good Deal, Lucille’ biedt de liefhebbers van de country & western een prima gelegenheid om eens kennis te maken met een toch wat vergeten artiest.

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/