Review: Al Basile – B’s Time

 

Al Basile - B’s Time

Al Basile – B’s Time
Format: CD – Digital / Label: Sweetspot Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Al Basile zit al 25 jaar in het “bluesvak”en om dat heuglijke feit te vieren is er nu een overzichtsalbum verschenen waarop de veelzijdigheid van Al zeer goed tot uiting komt! Al begon als schrijver in het Creative Writing programma van de Brown Universiteit en schreef ook wat musicals.

Nadat hij gitarist Duke Robillard in 1969 ontmoette trad hij in 1973 als trompetist toe tot de vermaarde band Roomful Of Blues en speelde hij met ondermeer Eddie”Cleanhead” Vinson, Joe Turner en Johnny Shines.

Van 1975 tot aan het eind van de 80’s liet hij de muziek even gaan en ging hij lesgeven. Maar opnieuw ontmoette hij Duke Robillard en schreef vervolgens vele songs voor hem. In 1998 richtte hij zijn Sweetspot label op en bracht daarop acht albums uit. Al werd tweemaal genomineerd, in 2010 en 2012, voor de Music Blues Awards.

Zoals gezegd toont dit overzichtsalbum de veelzijdigheid van Al aan. Hij is te horen als (prima) zanger en bespeler van de cornet en saxofoon.

Ook qua muziekstijlen gebeurt er van alles op dit album.

Begonnen wordt met de intieme zachte bigband blues van You Showed Me Something waarop Al’s warme cornetklanken te horen zijn naast de sprankelende piano van Bruce Katz en de soulvolle saxofoon van Doug James. Daarna volgt de diepe slowblues I Really Miss You met het weergaloze gitaarspel van Duke Robillard.

Lie Down In Darkness (Raise Up In Lights) heeft een soulvol, haast Curtis Mayfield-achtig, geluid. The Blind Boys Of Alabama staan Al vocaal bij in dit nummer.

Monster Mike Welch is te horen in de losse New Orleans swing van Tickle My Mule waarna Duke Robillard nogmaals aantreedt in het intiem deinende Jimmy & Johnny. Hij is behoorlijk rauw te horen in het krachtig stuwende Drive Me Darling. Hooray For Me (And To Hell With You) is een luie intieme blues met een hoofdrol voor de kermende harmonica van Jerry Portnoy.

Ook de jazz komt een aantal keer aan bod zoals in de cocktail jazz van B.D. en het warme Don’t Wait Too Long. Er is zelfs lui skankende reggae te horen en wel in Causing Joy. Sista Monica Parker klinkt zeer soulvol in het intieme Make A Little Heaven. Na de weemoedige deiner You Don’t Know Lonesome sluit 1.843 Million het album op een krachtig pompende wijze af.

Dit album geeft een prima overzicht van de veelzijdige kwaliteiten van Al Basile! Mocht je nog niets van Al in huis hebben is dit een prima beginpunt!

Tracks:
01. You Showed Me Something
02. I Really Miss You
03. Lie Down In darkness (Raise Up In Light)
04. Tickle My Mule
05. Jimmy & Johnny
06. Drive Me Darling
07. Hooray For Me (And To Hell With You)
08. B.D.
09. Can I Trust You With A Kiss?
10. Don’t Wait Too Long
11. Losing My Cool
12. Causing Joy
13. Make A Little Heaven
14. Sleeping Beauty
15. While We’re Dancing
16. You Don’t Know Lonesome
17. 1.843 Million

Website: https://albasile.com/