Review: Aida Cooper & Nite Life – Bitter Sweet

 

Aida Cooper & Nite Life - Bitter Sweet

Aida Cooper & Nite Life – Bitter Sweet
Format: CD / Label: SAAR Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Aida Cooper is een Italiaanse zangeres met een lange staat van dienst. In de 60’s bracht deze als Aida Giulia Teodolinda Castignola geboren zangeres al  singles uit onder de naam Aida Nola en zat zij in de groep Le 4 Carbonare.

In 1994 verscheen het album ‘Bitter Sweet’ dat Aida Cooper opnam met haar groep Nite Life, bestaand uit Stefano Re (drums), Lillo Rogati (bas), Paolo Manzolini (gitaar) en Luca Savazzi (keyboards). En dat album is nu opnieuw uitgebracht.

Dit album heeft de tand des tijds prima doorstaan en is gevuld met vooral soulvolle blues.

Een prima voorbeeld daarvan is Come Back And Talk To Me. Een lui groovend soulbluesnummer met de krachtige stem van Aida waar een flinke rauwe rand aan zit. Luca Savazzi zorgt voor een heerlijk romig soulgeluid via zijn orgel.

I Don’t Need Your Body is een soepel schuifelende blues met ongepolijste zang en bijtend gitaarwerk van Paolo Manzolini, die naast Aida een belangrijke rol op dit album speelt. Sorry is een intieme soulvolle ballad wederom met vlammend gitaarwerk.

Muddy Waters’ Got My Mojo Workin’ is in een loom broeierig stuwend jasje gestoken. Ook hier valt de vlammende gitaar op. John Lee Hooker’s I’m In The Mood klinkt bij Aida  traag en broeierig met zeer doorleefde zang. Slow And Bluesy klinkt inderdaad langzaam en bluesy in een J.J. Cale achtige ontspannen sfeer.

Met de cover van Chris Rea’s Bitter Sweet begeeft Aida zich op het terrein van de nachtclub jazz. Taken To The Bone is vervolgens een energiek pompende blues gevolgd door het romantisch deinende What I Must Do. De cover van de Janis Joplin klassieker Mercedes Benz sluit het album af,. Een uiterst rauwe cover met een verrassende country wending.

Het is een prima zaak dat dit album van Aida Cooper opnieuw is uitgebracht. Voor velen zal dit zeer aangename album een eerste kennismaking met Aida Cooper zijn.

01. Come Back And Talk To Me
02. I Don’t Need Your Body
03. Sorry
04. You Don’t Have To Worry
05. Got My Mojo Workin’
06. I’m In The Mood
07. Slow And Bluesy
08. Bitter Sweet
09. Taken To The Bone
10. What I Must Do
11. Mercedes Benz

Website: https://aidacooper.it/