Review: Afton Wolfe – The Harvest

 

Afton Wolfe - The Harvest

Afton Wolfe – The Harvest
Format: CD – Digital / Label: Grandiflora Records
Release: 2023

Tekst: Gerrit Schinkel

Afton Wolfe is geboren in McComb, Mississippi, en groeit op in Meridian, Hattiesburg en Greenville, Mississippi. Wolfe woont sinds 2003 in Nashville, Tennessee. Zijn inspiratiebronnen zijn o.a. Leonard Cohen, Elvis Costello en Tom Waits. Wolfe’s debuutalbum ‘Kings For Sale’, verschijnt in 2021.

Eerder dit jaar bracht Wolfe een mini cd uit, getiteld Twenty-Three en medio november kwam er weer nieuw werk van hem uit. Dit album ‘The Harvest’ telt slechts zeven nummers en is geproduceerd door Doc Sarlo. Alle nummers zijn geschreven door zijn schoonvader L.H. Halliburton, een gevierde en gerenommeerde songwriter uit Nashville, Tennessee.

Het album opent met het titelnummer Harvest, een melodieuze uptempo song met akoestische gitaar en mondharp. Door de fluitsolo’s van Seth Fox roept het nummer duidelijk herinneringen op aan de countryrock van de 70’s van b.v. The Marshall Tucker Band. New Orleans Going Down is een stevige bluesy song met mondharpsolo’s en de gruizige schuurpapieren zang van Wolfe over de rampzalige overstromingen die New Orleans in de loop der jaren hebben getroffen.

Lost Prayers is een mooie ballad met akoestische gitaar, piano, viool en fraaie harmonieën. Ik herken ook de stijl van Waylon Jennings. Hello. Mr. Wolfe is een mysterieus en merkwaardig nummer met soms vreemde percussie. De ‘gesproken’ zang doet me sterk denken aan Leonard Cohen. De felle gitaren, piano, de strakke ritmesectie en de sterke zang maken van Til The River No Longer Flows een stevige blues. Mississippi is lekkere R&B. Het slotnummer Here To Stay heeft met zang en piano een groot Tom Waits gehalte.    

Conclusie:
Je moet ‘The Harvest’ een paar keer draaien en dan is het best een aardig album.

Tracks:
01. Harvest
02. New Orleans Going Down
03. Lost Prayers
04. Hello, Mr. Wolf
05. Til the River No Longer Flows
06. Mississippi
07. Here To Stay

Line-up:
Afton Wolfe – zang, gitaar
Robin Wolfe – zang
Seth Fox – fluit, saxofoon
Ditch Kurtz – pedal steel
Madison George – drums
Erik Mendez – bas
Ilya Portnov – mondharmonica
Anthony Saddic – keys
Mark Robinson – gitaar
Anna Eyink – viool
Courtney Santana – zang
Will Hammond – elektrische gitaar

Website: https://aftonwolfe.com/