Review: Adam Leaver – Vanilla And Cyanide

 

Adam Leaver - Vanilla And Cyanide

Adam Leaver – Vanilla And Cyanide
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Soms neemt een artiest de invloeden uit zijn (of haar) ouders’ platenkast over. Zo ook bij de Britse singer-sonwriter Adam Leaver uit Bracknell. Zijn vader was namelijk een verwoed Dire Straits fan. Dus is het niet verwonderlijk dat er in de muziek van Adam af en toe Dire Straits invloeden opduiken. Daarnaast werd Adam al snel besmet door de blues en de funk en ook die invloeden zijn op zijn album hoorbaar.

Adam heeft er voor gekozen om alles in eigen hand te houden. Het resultaat is een album, dat af en toe een lo-fi geluid heeft. En dat werkt bij sommige nummers wel en bij andere nummers iets minder.

Zo zijn de wat rauwere rockende nummers een beetje de dupe van de lo-fi productie. Give Me The Rain (Down In New Orleans) is bijvoorbeeld een lui groovend nummer dat veel baat gehad zou hebben van een krachtigere productie. Dat geldt ook voor het al even rauwe Beware The Baron waarin Adam trouwens een bijtend gitaargeluid heeft.

De Dire Straits invloeden duiken op in het openingsnummer Roll On, John, het intieme akoestische begin van het album. Ook het stug door stuwende Steal My Heart Away vertoont Dire Straits trekjes.

De lo-fi benadering werkt wel in het funky groovende Chicago Bound, een lo-fi groover met slechts zang, gitaar en drums. Het afsluitende nummer That’s The Way is een goed voorbeeld van een intieme Dire Straits-achtige ballad.

‘Vanilla And Cyanide’ is een sympathiek album van Adam Leaver dat aantoont dat Adam Leaver een verdienstelijk singer-songwriter is.

Tracks:
01. Roll On, John
02. Give Me The Rain (Down In New Orleans)
03. I’m Sinking Down
04. Meet Me In Buenos Aires
05. Chicago Bound
06. Old Henry Lee
07. I’m Goin’ Over
08. Steal My Heart Away
09. Beware The Baron
10. That’s The Way

Website: https://adamleaver.com/home