Review: Adam Klein – Holidays In United States

 

Adam Klein - Holidays In United States

Adam Klein – Holidays In United States
Format: CD – Digital / Label: Cowboy Angel Music Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het zevende album van de Amerikaanse singer-songwriter Adam Klein is zijn meest politieke tot nu toe. Hij snijdt op dit album allerlei zaken aan, die in de hedendaagse USA totaal verkeerd gaan zoals racisme, immigratie en de LGBTQ rechten.

En Adam Klein doet dat op een zeer indringende wijze waarbij hij geholpen wordt door Hank West (blazersarrangementen), Matt Patton (the Drive-By Truckers), producer Will Robertson, Bret Hartley (gitaar, steelgitaar), Colin Agnew (drums) en de indrukwekkende backingvocals van Kyshona Armstrong, Maureen Murphy en Nickie Conley.

Blood On My Hands behandelt het racisme in de USA, gezien door de ogen van iemand op afstand, die denkt “iemand anders zal dit wel oplossen”. De “ver van mijn bed show”dus…vormgegeven in een broeierig groovend nummer met fraai galmend twangitaarspel.

Wait Till They Come Knockin’ behandelt het niet echt rechtvaardige Amerikaanse rechtssysteem. Een loom sprankelend nummer dat ergens tussen Bruce Hornsby en Bruce Springsteen in zit. I-20 is het absolute hoogtepunt van dit album. Oo een zeer indrukwekkende wijze volg je het gesprek tussen een vader en dochter, die op weg zijn naar een demonstratie voor rassengelijkheid. De backingvocals van  Kyshona Armstrong, Maureen Murphy en Nickie Conley zorgen voor een gospelgevoel. Wanneer de namen van 50 overleden slachtoffers van racisme worden opgenoemd/bezongen krijgt dit nummer een zeer indringende sfeer.

Vervolgens is Old Gold een intiem deinend nummer, gevolgd door het dromerige en soulvolle People Are Callin’. Ohio Revisited kan gezien worden als het vervolg op Neil Young’s Ohio en laat zien dat er sinds de hippietijd nog niet echt veel verbeterd is. “Now we kill them with the boot and the knee. How did we get so low?”.

Het intieme Bright Rails Shine neemt je tenslotte mee op een treinreis door het Amerikaanse landschap.

Adam Klein’s nieuwe album is een zeer indrukwekkend album waarop hij absoluut geen blad voor de mond neemt.

Tracks:
01. Blood On My Hands
02. Wait Till They Come Knockin’
03. I-20
04. Old Gold
05. People Are Callin’
06. Ohio Revisited
07. When Will We Go Marching?
08. Bright Rails Shine

Website: https://adam-klein.com/