Review: Adam Douglas – Dancing For The Moon

 

Adam Douglas – Dancing For The Moon

Adam Douglas – Dancing For The Moon
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Grappa
Release: 2023

Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse singer-songwriter-gitarist Adam Douglas (1981) is geboren en getogen in Oklahoma. In 2008 verhuist hij naar Noorwegen en vestigt zich in 2017 in Harestua. In 2015 verschijnt zijn debuutalbum ‘I May Never Learn’. In 2016 wint Douglas het Baltic Songfestival in Karlshamn en in 2017 de muziekwedstrijd Stjernekamp op NRK. Voor zijn 4e album ‘Better Angels‘ uit 2021 wint hij de Spellemannprijs in de klasse blues.

Begin november verscheen ‘Dancing For The Moon’, het nieuwe album van Adam Douglas. Hij wordt op dit album begeleid door een groot aantal voortreffelijke Noorse musici.

Het openingsnummer, Wish I Had Not Said That, een song van J.J. Cale uit 1981, wordt lekker laidback gezongen door Douglas. De fraaie bastonen zijn van Manus Reksjø. Het tempo gaat omhoog in Stop, Drop And Roll, waarin fantastisch wordt gemusiceerd door de Noorse musici.

Uitbundig is de zang in Plenty Of Time, None To Waste. De viool van Mari Birgitte Bølgen Halvorsen en de Wurlitzer van Thor-Erik Fjellvang liggen ook prettig in het gehoor. True Blue is een relaxt nummer met een strakke ritmesectie en de backing vocals van Charlotte Bredesen.

Déja Rendezvous, met een psychedelisch intro, is vooral door de duozang van Douglas en Solveig Slettahjell, een heerlijke countrysong. Sterk is de zang en uitstekend de begeleiding weer in het midtempo He’ll Be Alright. I Need A Cigarette is stevig(er) met weer die strakke ritmesectie en een fraaie gitaarsolo.

Prachtig is de duozang van Douglas met Christel Alsos in het door Don Williams geschreven We’re All The Way. In het opwindende Maybe Someday vallen de mooie harmonieën van Charlotte Bredesen en Lars Andreas Aspesaeter op. In het soulvolle Closer To You bewijst Douglas nogmaals dat hij een uitstekende zanger is.  

Conclusie:
‘Dancing For The Moon’ is een mooi album van een geweldige zanger.

Tracks:
01. Wish I Had Not Said That
02. Stop, Drop And Roll
03. Plenty Of Time, None To Waste
04. True Blue
05. Déja Rendezvous
06. He’ll Be Alright
07. I Need A Cigarette
08. We’re All The Way
09. Maybe Someday
10. Closer To You

Line-up:
Adam Douglas – zang, gitaren, synthesizers
Charlotte Bredesen – backing vocals (track 4,9)
Christel Alsos – zang (track 8)
Geir Sundstøl – pedal steel, lap steel, clavinet (track 5)
Lars Andreas Aspesaeter – backing vocals (track 3,6,8,9)
Mari Birgitte Bølgen Halvorsen – viool, viola (track 2,3)
Manus Reksjø – bas (track 1,4,5,6,7,8)
Ruben Dalen – drums, percussie
Ruben Fredheim Oma – bas (track 10)
Solveig Slettahjell – zang (track 5)
Thor-Erik Fjellvang – wurlitzer (track 2,3,4,5,6,7,9,10)
Tor Egil Kreken – bas (track 2,9)

Website: https://www.adam-douglas.com/