Review: Ad Vanderveen – Rise In Love

 

Ad Vanderveen - Rise In Love

Ad Vanderveen – Rise In Love
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer – Distributie: Coast To Coast
Release: 2024

Tekst: Gerrit Schinkel

De muziek van singer-songwriter Ad Vanderveen (21 september 1956, Hilversum) is stevig geworteld in de Americana. Dit heeft wellicht te maken met zijn Canadese roots omdat zijn halve familie de Canadese nationaliteit heeft. Vanaf zijn 14e speelt hij al in R&R bandjes. Muzikaal is Vanderveen beïnvloed door o.a. Bob Dylan, Neil Young, John Lennon en Townes van Zandt. Begin jaren ’80 richt hij zijn eigen band Personnel op. Hun debuutalbum ‘On Strike’ verschijnt in 1983. Op hun in 1992 in Nashville, Tennessee, opgenomen album ‘Continuing Stories’ spelen o.a. Al Kooper, Flaco Jimenez en Al Perkins mee. Begin jaren ’90 verlaat Vanderveen Personnel en start een succesvolle solocarrière. Vanderveen is zeer productief want jaarlijks komen er nieuwe albums van hem uit.

In april jl. verscheen zijn nieuwe album ‘Rise In Love’. Een album met tien nieuwe eigen songs.

Het album opent met het titelnummer Rise In Love, een soort knipoog naar Falling in love. Een heerlijke melodieuze en fijn georkestreerde song over de vele facetten van de liefde. Can’t Cross Over is een warm ingetogen gezongen liedje. Why Wonder Why is fraai instrumenteerde Americana. De stem van Vanderveen heeft hier iets weg van Gerry Rafferty.

In het prachtig gezongen Good Life horen we pedal steel en fijne gitaarlicks. Where Does Love Belong is een ballad met piano en fijne harmonieën. Iets steviger, met percussie, is What Is It. In het akoestische One More Goodbye, met piano, is het weer genieten van de harmony vocals van Kersten de Ligny, naast de sterke zang van Vanderveen.

Na het korte Homesick is het in het bluesy Forgiveness weer genieten van het gitaarspel en de harmonieën. Ad Vanderveen heeft het beste voor het laatst bewaard. De titel Best For Last dekt dan ook de lading. Een ruim 6 minuten durend fraai geïnstrumenteerde en heel mooi gezongen song.

Conclusie:
Ad Vanderveen blijft mooie albums afleveren. Ook op ‘Rise In Love’ is het weer volop genieten.

Tracks:
01. Rise In Love
02. Can’t Cross Over
03. Why Wonder Why
04. Good Life
05. Where Does Love Belong
06. What Is It
07. One More Goodbye
08. Homesick
09. Forgiveness
10. Best For Last

Line-up:
Ad Vanderveen – zang, gitaren, piano, harmonica, banjo, mandola
Kersten de Ligny – harmony vocals, percussie
Jan Erik Hoeve – pedal steel, harmony vocals
René Kaay – mellotron
Michael Kay – drums, percussie
Pete Fisher – bas
Per Hu – strings

Website: https://advanderveen.com/