Review: 50 Foot Wave – Black Pearl

 

50 Foot Wave - Black Pearl

50 Foot Wave – Black Pearl
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Fire Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Zangeres en gitariste Kristin Hersch is vooral bij de fans van de Amerikaanse indie-rock bekend als frontvrouwe van The Throwing Muses.

Daarnaast vindt zij regelmatig de tijd om met haar andere band 50 Foot Wave de aandacht op te eisen. Dat doet zij dan samen met haar Throwing Muses companen Bernard Georges (bas) en Rob Ahlers (drums).

Kenmerkend voor deze formatie is de eigenzinnigheid qua composities en geluid. In het geluid kan je niet om de invloeden uit de grunge heen maar ook kom je het vroege Goth geluid van The Cure regelmatig tegen. Kristin Hirsch zorgt met haar zeer kenmerkende breekbare en geniepige zang en vooral door haar zeer dwarse schurende gitaarwerk voor een extra laag eigenzinnigheid.

Zo opent het album met de grimmige overstuurde schurende gitaar van Kristin in Staring Into The Sun en het nummer gaat daarna traag en log verder in een nummer waarin je af en toe aan zowel The Pixies als aan PJ Harvey moet denken.

Hog Child start met donkere Cure-achtige klanken en schuift daarna langzaam op richting PJ Harvey in een traag voortschurend nummer met een gepijnigd klinkende priemende gitaar. Echt zo’n nummer dat langzaam onder je huid kruipt.

De hoekig rockende fuzz-indie van Fly Down South klinkt bij vlagen al een grimmig T.Rex-achtig nummer. Black Pearl is een instrumental met mysterieus kermend en zwevend gitaarwerk. Broken Sugar valt het beste als een soort donkere dronken wals te omschrijven met krachtig stuwende drums en schurend gitaarspel.

Ook Blush klinkt behoorlijk donker en dreigend. Dat geldt ook voor de afsluiter Double Barrel waarin Kristin’s gitaar wederom de nodige eigenzinnige schrapende geluiden uitsuugt.

Met het nieuwe album van 50 Foot Wave haal je een zeer eigenzinnig, en daardoor ook, intrigerend indie-rock album in huis!

Tracks:
01.Staring Into The Sun
02.Hog Chid
03.Fly Down South
04.Black Pearl
05.Broken Sugar
06.Blush
07.Double Barrel

Website: https://www.kristinhersh.com/