Whitesnake – Lovesongs
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Rhino
Release: 2020

Tekst: Tom Wouters

‘Lovesongs’ is deel 2 van de trilogie ‘Red, White & Blues’ van David Coverdale’s Whitesnake. ‘Lovesongs’ (the Red album) bevat 15 Whitesnake/Coverdale songs, die voornamelijk de periodes 1989 – 1999 (de Adje van den Berg/Adrian Vandenberg– periode), Coverdale’s solo-album ‘Into The Light’ (2000) en de periode vanaf 2008 (de Doug Aldrich– periode) beslaat, aangevuld met de 1978-hit Is This Love.

De songs zijn, aldus Coverdale in de liner notes “Revisited, Remixed and Remastered”, wat betekent dat er hier en daar nog behoorlijk is gesleuteld aan de songs. Het zijn met name de songs uit de periode van 1989 tot 2000 die het meest beklijven, zoals de vier songs van het duo Coverdale/Vandenberg (Too Many Tears, Can’t Go On, Your Precious Love en Now You’re Gone). Het album bevat ook nog drie previously unreleased songs die van de sessies voor Coverdale’s solo-album Into The Light stammen.

Bij het beluisteren van zo’n verzamelalbum vallen een paar dingen op: Coverdale beschikte natuurlijk over een ‘gouwe strot’, een voor dit soort rock perfecte stem. Ik zeg met nadruk beschikte, want op de songs uit de periode 2008 – 2011 is goed te horen dat de sleet erop zit. Zijn stem is minder krachtig en klinkt behoorlijk schor.

En na 15 Whitesnake songs bekruipt me toch een beetje het gevoel dat ik 15 dezelfde nummers heb gehoord; het is steeds weer die galmende, volgepropte, typisch 80-er en 90-er jaren rocksound met lagen gitaren, achtergrond vocalen en keyboards.

Maar de mooie momenten zijn er zeker ook, zoals het fraaie Don’t You Cry en Now You’re Gone. Van de previously unreleased songs (With All Of My Heart, Yours For The Asking en Let’s Talk It Over) valt vooral de eerste nogal op omdat Coverdale daar ineens de crooner uithangt en dat had-ie beter niet kunnen doen.

Het zij hem vergeven, ‘Lovesongs’ is, zeker voor de fans, een feest van herkenning.

Tracks:
01. Love Will Set You Free
02. The Deeper the Love
03. All I Want, All I Need
04. Too Many Tears
05. Can’t Go On
06. Is This Love
07. With All of My Heart *
08. Summer Rain
09. Your Precious Love
10. Now You’re Gone
11. Don’t You Cry
12. Midnight Blue
13. Easier Said Than Done
14. Yours For The Asking *
15. Let’s Talk It Over *

* previously unreleased

Website: Whitesnake