Recensie: Vintage Dutch – In My Own Voice

 

Vintage Dutch - In My Own Voice

Vintage Dutch – In My Own Voice
Format: CD – Vinyl / Label: Concerto Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Een lekker afwisselend en soulvol debuutalbum!

Vintage Dutch is een band uit het Noord-Hollandse West-Friesland. Je zou kunnen zeggen dat het Noord-Hollandse Vintage Dutch door toeval is ontstaan. The Tibbs, dat inmiddels een internationale carrière heeft, zocht in 2O19 een nieuwe zangeres.
Tijdens de audities was Paul Jonker, die ook in The Tibbs speelt, dermate gecharmeerd van zangeres Kim Berger, dat hij haar vroeg zich te voegen bij een band die hij net was gestart met aantal bevriende muzikanten, waarmee hij in die periode een aantal nummers had opgenomen. Vintage Dutch was geboren.

Na beluistering van hun debuutalbum ‘In My Own Voice’ valt op, dat deze band zeer veelzijdig is.

Kim Berger (zang), Paul Jonker (gitaar, keyboards), Roos Manshanden (horns), Walter Gieling (drums) en Yvo Wolfsbergen (bas) klinken vooral zeer soulvol op dit album maar schuwen invloeden als Arabische muziek, surf, reggae en Portishead-achtige muziek niet.

Break It Down is de instrumentale opwarmer van dit album. Een nummer met onweerstaanbare funky grooves en een luchtig Farfisa orgeltje.

In ‘To The Max’! blijkt de band met Kim Berger een prima zangeres in huis gehaald te hebben. Zij klinkt in dit Brand New Heavies-achtige nummer bluesy, onderkoeld en intiem. Het weelderig deinende Just Feel This Way is een intiem soulnummer met sensuele zang en de  kreunende, kermende gitaar van Paul Jonker.

This Time klinkt loom en mystiek. Dit nummer is voorzien van een vleugje “Arabische surf”. In Just Me duiken lichte reggaeritmes op waardoor een intiem groovend en skankend nummer ontstaat.

‘Checkmate’ is een luchtige swinger met zowel Vaya Con Dios als the Fairground Attraction trekjes. Na het donker groovende It Must Be Love, met lichte verwijzingen naar het Portishead geluid, volgt de desolate bluesy ballad Never Been Told met zacht jazzy gitaarspel.

Met de cover van het Ann Peebles nummer 99 LBS keert de band weer terug naar funky swingende klanken. Het geluid van Portishead duikt weer op in het donker schrapende funknummer Nothing Can Stay Forever. Vervolgens is Baby een zeer intiem zwevende jazzsoul ballad.

Met het intiem swingende jazzy folknummer Goodbye neemt Vintage Dutch afscheid.

Tracklist:
01. Break It Down
02. ’To The Max’!
03. Just Feel This Way
04. This Time
05. Just Me
06. ’Checkmate’
07. It Must Be Love
08. Never Been Told
09. 99 LBS
10. Nothing Can Stay Forever
11. Baby
12. Goodbye

Website: https://www.facebook.com/VintageDutchOfficial

Vintage Dutch - In My Own Voice - inside