Various Artists – You Can Fly High – Southern Bred 13 – Louisiana New Orleans R & B Rockers

 

Southern Bred 13 Louisiana R&B Rockers frontweb

Various Artists – You Can Fly High – Southern Bred 13 – Louisiana New Orleans R & B Rockers
Format: CD / Label: Koko-Mojo Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Het New Orleans geluid speelt een voorname rol in de geschiedenis van de blues en rhythm & blues. Niet alleen de funky kant van New Orleans (the Meters, Dr. John) maar zeer zeker ook het rhythm & blues geluid uit het eind van de jaren ‘50.

En de focus ligt op deze verzamelaar op het Koko Mojo label op de swingende fifties.

De grote rhythm & blues kanonnen uit New Orleans zijn vrijwel allemaal aanwezig. Uiteraard ontbreekt Fats Domino niet!

Zijn gemoedelijk swingende rhythm & blues is onder meer te horen in de klassieker The Fat Man en in het zeer soepel swingende Swanee River Hop, dat overduidelijk geïnspireerd is op de Swanee River Boogie.

Ook Fats Domino producer en componist Dave Bartholomew is aanwezig met zijn swingende big band geluiden  in o.a. Jump Children.

De ene na de andere swingende shuffle trekt aan je voorbij. Little Eddie met het soepel rockende Baby Left Me, het rauw pompende Twitchy van René Hall & Willie Joe, de venijnige shuffle Wild Cherry van Leroy Washington, het Fats Domino-achtige Ain’t Gonna Do It van Smiley Lewis of het funky Tell It Like It Is van Eddie Bo.

De blues is ook flink vertegenwoordigd met Little Walter die in It’s Too Late Brother zwoegend en funky klinkt en in Juke zijn harmonica luid laat brullen.

Slim Harpo laat een rauwe boogie horen in You’ll Be Sorry One Day, Elton Anderson rockt lekker rauw in I Love You, (Champion) Jack Dupree klinkt stuwend in het schurende Shim Sham Shimmy en Percy Mayfield laat in I Dare You Baby horen dat zijn stem tot één van de mooiste bluesstemmen ooit behoort.

Met dit album kan je moeiteloos een super swingende rhythm & blues party organiseren.