Recensie: Various Artists – The Ten Commandments Of Rock ‘n’ Roll –  Commandment Eight

 

Various Artists - The Ten Commandments Of Rock ‘n’ Roll Commandment Eight – Do Not Commit Adultery – The Cheater

Various Artists – The Ten Commandments Of Rock ‘n’ Roll – Commandment Eight
Format: CD / Label: Atomicat Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Een heerlijk swingende verzamelaar

Overspel is in de muziekgeschiedenis een onderwerp, dat gretig gebruikt werd door vele artiesten. De woede, het verdriet, het gemis…allemaal thema’s die veelvuldig opdoken.

Zo ook op deze verzamelaar van het Atomicat label. Een verzamelaar, die wederom gevuld is met de vertrouwde mix van bekende en zeer obscure artiesten uit het rockabilly, country en rhythm & blues terrein.

Del Shannon is uiteraard een bekende naam. Zijn Marie’s The Name Of His Latest Flame is een Pomus & Shuman song waarin Del gebruik maakt van de Bo Diddley beat en zijn kenmerkende Shannon orgeltje.

Wilbert Harrison is vooral bekend door zijn Kansas City en is hier aanwezig met Cheatin’ Baby, geproduceerd door Juggy Murray. Een lekker loom pompend bluesy nummer. Lefty Frizell is een grote naam in het country & western gebied. Zijn Farther Than My Eyes Can See klinkt heerlijk intiem.

Ray Charles is uiteraard overbekend. Hij is te horen in een swingende big band versie van de Everly Brothers hit Bye Bye Love. Brenda Lee was altijd aktief in het gebied tussen de country en rock & roll. Haar Here Comes That Feelin’ klinkt intiem en vol twijfel,.

Rhythm & blues superster Jackie Wilson klinkt gepolijst swingend in (So Many) Cute Little Girls. Dion (van Dion & the Belmonts) verrast met het luie rhythm & bluesnummer (I Was) Born To Cry.

Barbara Lynn steelt van de bekende namen de show met het krachtige Second Fiddle Girl.

Tussen de vele obscure artiesten zit een groot aantal juweeltjers. Zoals Screamin’ And Dyin’ (And Rollin’ On The Floor) van Charles Glass dat opent met naargeestig gegil en een loom pompend rhythm & bluesnummer is over een overspelige vrouw met een fatale afloop.

Bitter Feelings van Larry Philipsson is een onstuimig boppend rockabilly nummer met een wild, smerig en bitter geluid. Ook Baby You’ve Had It van zangeres Joyce Paul klinkt lekker fel. How Could You Lose Your Trust In Me van Jerry Jaye is een onstuimig swingende rockabilly mambo.

Er wordt behoorlijk met deuren gesmeten in Who Slammed The Door van Little Caesar, een blues shouter die begeleid wordt door het Eddie Beal Orchestra. Ook Roy Rector hoort deuren, die dicht gesmeten worden, in Heard The Back Door Slam.

Rockabilly/rock & roll met een smerige garagepunk geluid kom je tegen bij Lou Josie & the Spinners in Why Did You Leave Me, the Fabulous Silver Tones met Hey Sally Mae en Bob Vidone & the Rhythm Rockers met Untrue.

De countryballad Our Last Night Together van Dave Rich sluit het album af. Een ballad van een Aaron Neville-achtige klasse.

Dertig maal overspel heeft een heerlijk swingende verzamelaar tot gevolg!

Various Artists - The Ten Commandments Of Rock ‘n’ Roll Commandment Eight – Do Not Commit Adultery – The Cheater-back