Recensie: Various Artists – The Rough Guide To Texas Blues

 

Various Artists - The Rough Guide To Texas Blues

Various Artists – The Rough Guide To Texas Blues
Format: CD / Label: World Music Network Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Met elk deel van de serie ‘The Rough Guide To…’ weet je dat je met een kwaliteitsverzamelaar te maken hebt waarop een specifiele muziekstijl centraal staat. Dit keer staat de Texas Blues centraal, een bluesstijl, die minder rauw klonk/klinkt dan de Mississippi Blues.

Op deze verzamelaar zijn 26 nummers verzameld uit het einde van de jaren ‘20 en het begin van de jaren ‘30. Natuurlijk ontbreekt Blind Lemon Jefferson niet. Hij werd de Father of the Texas Blues genoemd en nam in slechts drie jaar meer dan 100 nummers op. Eén van die nummers is One Dime Blues. Een lui pompende blues met de indringende stem van Blind Lemon.

https://youtu.be/TLcUEeiyhM0

T-Bone Walker is één van de bekendste namen op dit album. Het verhaal gaat dat hij een gitaar van Blind Lemon Jefferson gekregen heeft. Op dit album is hij te horen met Trinity River Blues met een lui swingende piano en T-Bone’s soulvolle stem.

Leadbelly mag ook als bekend aangemerkt worden. Hij werd flink door Blind Lemon Jefferson geïnspireerd en dat is in My Friend Blind Lemon goed te horen.

De overige artiesten zijn lekker obscuur. Zo komen we Henry Thomas tegen, die ook wel bekend was als ‘Ragtime Texas’ en die pas op 53-jarige leeftijd platen begon op te nemen. Zijn Don’t Ease Me In klinkt intiem met Henry’s krachtige stemgeluid.

Little Hat Jones nam op voor het Okeh label en speelde samen met Texas Alexander. Bye Bye Baby Blues klinkt behoorlijk krachtig en indringend. The Dallas String Band was een populaire 20’s band en klinkt in de swinger Dallas Rag heerlijk opgewekt.

Zangeres Hattie Hudson klinkt samen met pianist Willie Tyson lekker pittig met soepel rollende pianobegeleiding in Black Hand Blues.

Ook zangeres Bessie Tucker klinkt krachtig in Got Cut All To Pieces. Victoria Spivey weet je tot op het bot te raken met haar It’s Evil Hearted Man. Frenchy’s String Band was een band onder leiding van “Frenchy” Polite Christian en hun Texas And Pacific Blues klinkt net zo opgewekt als het nummer van the Dallas String Band.

Ook de neef van Lightnin’Hopkins, Texas Alexander, is aanwezig met het breekbare Bell Cow Blues. Andrew Hogg kan ook bekend zijn onder de naam Smokey Hogg. Zijn Kind-Hearted Blues klinkt fel en stuwend. Texas Bill Day & Billiken Johnson was een duo dat bestond uit pianist Day en zanger/fluiter Johnson. De laatste bewijst een zeer krachtige zanger te zijn in Elm Street Blues. Coley Jones was de leider van the Dallas String Band en zijn The Elder’s He’s My Man is een verhalende blues.

Eigenlijk is het onbegonnen werk om de hoogtepunten van deze verzamelaar te benoemen want elk nummer op dit album is een voltreffer. Een prachtig stukje muzikale geschiedenis.

Website: https://worldmusic.net/

https://youtu.be/-ZrL8gepuWw

Tracks:
01. Henry Thomas: Don’t Ease Me In
02. Little Hat Jones: Bye Bye Baby Blues
03. The Dallas String Band: Dallas Rag
04. Blind Lemon Jefferson: One Dime Blues
05. T-Bone Walker: Trinity River Blues
06. Blind Willie Johnson: Keep Your Lamp Trimmed And Burning
07. Hattie Hudson & Willie Tyson: Black Hand Blues
08. Leadbelly: My Friend Blind Lemon
09. Black Ace: You Gonna Need My Help Some Day
10. Bessie Tucker: Got Cut All To Pieces
11. J.T. “Funny Papa” Smith: Howling Wol;f Blues No. 1
12. Victoria Spivey: It’s Evil Hearted Man
13. Frenchy’s String Band: Texas And Pacific Blues
14. Texas Alexander: Bell Cow Blues
15. William McCoy: Mama Blues
16. Andrew Hogg: Kind-Hearted Blues
17. Oscar Woods: Don’t Sell It, Don’t Give It Away
18. Jesse “Babyface” Thomas: Down In Texas
19. Texas Bill Day & Billiken Johnson: Elm Street Blues
20. Willie Reed: Going Back To My Baby
21. Coley Jones: The Elder’s He’s My Man
22. Ramblin’ Thomas: Ground Hog Blues
23. Carl Davis & the Dallas Jamboree Jug Band: Dusting The Frets
24. Otis Harris: Waking Blues
25. Gene Campbell: Western Plains Blues
26. Whistlin’ Alex Moore: West Texas Woman