Recensie: Various Artists – The Johnny And Dorsey Burnette – Song Book

 

Various Artists - The Burnette Brothers Song Book

Various Artists – The Johnny And Dorsey Burnette – Song Book
Format: CD / Label: Atomicat Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

De Amerikaanse Burnette Brothers, Johnny en Dorsey, worden gezien als de grondleggers van de rockabilly stroming doordat zij als eersten het nummer “Rock Billy Boogie” opnamen waaraan de term rockabilly werd ontleend.

De broers uit Memphis, Tennessee waren in de 50’s behoorlijk populair en hadden zelfs hun eigen TV show.

Nadat de broers uiteen gingen hadden Johnny en Dorsey beiden een solocarrière. Die van Johnny eindigde abrupt toen hij in 1964 verongelukte bij een bootongeluk. Broer Dorsey was daardoor dusdanig ontdaan dat hij zijn heil zocht in de drank en pillen.

De populariteit van de broers blijkt uit dit overzichtsalbum waarop hun nummers door andere artiesten worden uitgevoerd. En op deze verzamelaar valt weer het nodige te ontdekken aangezien de meeste artiesten vreselijk obscuur zijn.

Zo opent Johnny Garner het album vrolijk boppend met Kiss Me Sweet. Een andere obscure artiest is Myron Lee, die de Diddley beat inzet in het rauwe, hoekig stampende School’s Out.

Frankie Lymon, zonder zijn Teenagers, is soulvol boppend te horen in Waitin’ In School.

Rockabilly met een rauwe rand hoor je in Bobby Jay’s Sweet Little Stranger.

Van de grote rock & roll namen springen Gene Vincent, Rick Nelson en Jerry Lee Lewis er uit. Gene Vincent’s versie van I’ve Got To Get You Yet klinkt lekker bluesy terwijl hij in My Heart op de hikkende Buddy Holly toer gaat.

Rick Nelson was een schoolvoorbeeld van een keurig boppende rock & roll artiest. Zo klinkt zijn Don’t Leave Me als een van elk rauw randje ontdane bopper met een toch aanstekelijk geluid. Jerry Lee Lewis houdt het, voor zijn doen, rustig in As Long As I Live.

Er staat ook een aantal nummers uit onverwachte hoeken op het album. Zo komt de band the Keil Isles uit Nieuwzeeland. Hun Little Too Much bopt liefjes. Los Zodiac uit Peru verrast het meest. Hun Bertha Lou is een haast garagepunk-achtige wilde rocker.

Little Tony & his Brothers kwamen uit Italië en hun Believe What You Say is een gepolijst rock & roll nummer.

Op het eind van het album zijn de Burnette Brothers zelf te horen in Warm Love waarin zij als een energieke versie van the Everly Brothers klinken.

Deze verzamelaar geeft een prima beeld van de songschrijvers kwaliteiten van the Burnette Brothers.

Hits: 2