Recensie: Various Artists – Spotlight On Clyde McPhatter – The Voice Of R&B

 

Various Artists - Spotlight On Clyde McPhatter – The Voice Of R&B

Various Artists – Spotlight On Clyde McPhatter – The Voice Of R&B
Format: CD / Label: Koko-Mojo Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Zanger Clyde McPhatter heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de Amerikaanse rhythm & blues en wordt door velen gezien als één van de grondleggers van de soulmuziek.

Clyde groeide op in Durham, North Carolina. Hij trad in 1950 toe tot de doo wop formatie Billy Ward & the Dominoes en werd daar de solozanger. Zijn stemgeluid kan als hoog. smachtend en huilend worden omschreven. De formatie scoorde een aantal hits op het Federal label. Clyde en Billy Ward konden echter niet al te best met elkaar overweg en in 1953 verliet Clyde de groep om vervangen te worden door Jackie Wilson.

Atlantic baas Ahmet Ertegün gaf Clyde de opdracht om een niuwe groep te formeren. Dat werden the Drifters, die op het Atlantic label verantwoordelijk waren voor een grote hoeveelheid hits.

In 1956 verliet Clyde the Drifters en ging op de solo toer. Tot 1962 scoorde hij grote hits. Daarna begonnen de successen op te drogen. Hevig gedesillusioneerd raakte Clyde stevig aan de drank en overleed in 1972 aan een hartinfarct.

Op dit overzichtsalbum hoor je Clyde op zijn rauwst in de nummers met the Dominoes.

Zo heeft de rhythm & blues flink de overhand in het loom swingende Have Mercy Baby. Clyde’s hoge stemgeluid klinkt in de luie shuffle I’d Be Satisfied behoorljk bluesy.

De periode met the Drifters leverde een wat meer gepolijst doo-wop/rhythm & bluesgeluid op. Bip Bam klinkt nog steeds lekker bluesy en in Honey Love klinken latin invloeden door. Het rauwst klinken the Drifters in Let The Boogie Woogie Roll.

Naarmate de solocarrière van Clyde voortduurde werd het geluid van zijn nummers steeds gepolijster en schoof het geluid ook meer richting de keurige pop, voorzien van mierzoete koortjes en strijkers.

Toch zit er een aantal pareltjes tussen. Lovey Dovey is een fel pompend nummer, dat later in de uitvoering van Otis Redding en Carla Thomas bekend zou worden.

Het bluesy geluid komt ook nog even voorbij in het lui swingende Honey Hush en What’d I Say is een prima rauwe Ray Charles cover.

Dit overzichtsalbum van Cdlyde McPhatter geeft een prima overzicht van Clyde’s carriere en bevat bovendien één van de mooiste stemmen uit de rhythm & blues.