Recensie: Various Artists – Southern Bred 11 – Texas R & B Rockers

 

Various Artists – Southern Bred 11 – Texas R & B Rockers
Format: CD / Label: Koko-Mojo Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Haal je dansschoenen, die er nu al een jaar liggen, maar uit de kast want je kan je eigen dansfeestje gaan vieren met’ Southern Bred 11 – Texas R & B Rockers’, een verzamelaar op het Koko-Mojo label, die geheel gefocust is op zeer dansbare rhythm & blues.

En allemaal uit de 50’s! De ene keer wild en rauw, de andere keer wat meer jazzy maar altijd zeer swingend.

H.B. Barnum opent het feest met de wilde twister Don’t Cha Know waarin ook een lekker scheurende saxofoon te horen is. H.B. Barnum werkte onder meer met grootheden als Count Basie, Frank Sinatra, Aretha Franklin en Etta James en is nog een keer aanwezig, dit keer als Jack B. Nimble met de uitzinnige rocker Nut Rocker (vooral bekend van B. Bumble & the Stingers).

Hoy Hoy van Goree Carter is een loom pompende bigband boogie met messcherp bijtend gitaarwerk. Cledus Harrison’s Rock And Roll In The Groove is een rocker van het energieke Little Richard soort.

De blues komt swingend aan bod bij Harmonica Slim in de rauwe shuffle You Better Believe It.

Dat Amos Milburn altijd garant stond voor wilde dansbare rhythm & blues is alom bekend. Ook zijn Sax Shack Boogie is een prima nummer met een hard loeiende saxofoon.

Dat doo-wop ook prima kan swingen bewijzen Don Julian & the Meadowlarks in I Got Tore Up en het broeierig swingende Dubio van Gene Forrest & the Four Feathers.

Young Jessie’s Teacher Gimme Back valt in de categorie “bizarre rocker”. Eddie “Cleanhead” Vinson zorgt in het loom swingende Good Bread Alley voor een bluesy jazzgeluid.

De titel van Got The Boogie Woogie Blues van Willie Johnson zegt alles en Little Willie Jackson geeft nog wat extra gas in Jackson’s Boogie.

En de swingers blijven maar komen! De ongepolijste jumpblues van Goree Carter in Let’s Rock, het vreemde Rock & Roll Bells van Louis Jones & his Band met zeer woeste zang en…belletjes!

Barbara Lynn zorgt voor het absolute hoogtepunt met de soulvol deinende cover van Don’t Be Cruel.

Website: Koko-Mojo Records